GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Ocak 2016 Pazar 10:41

Görme engelliler duyarlılık bekliyor

Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan, engelliler haftasında görme engellilere biraz daha duyarlılık beklediklerini söyledi. Arıkan, "Görme engelliler evlerinden çıktıkları andan itibaren çok zor şartlarda gündelik yaşamlarını sürdürebiliyor" diye yakındı.

7-14 Ocak Görme Engelliler Haftası dolayısıyla Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şubesi, sorunlarına dikkat çekebilmek için bir araya geldi. Grup adına konuşan Şube Başkanı Salih Arıkan kent içi sorunlara dikkat çekerek, İzmir'de engelli erişilebilirliğini artırmak için daha fazla duyarlılık beklediklerini ifade etti. Arıkan, kent içi ulaşımda engellilere büyük kolaylık sağlayan, halk arasında sarı çizgi olarak adlandırılan yüzeylerin çoğu yerde kullanıma uygun olmadığından yakındı. Arıkan, "Görme engelliler evlerinden çıktıkları andan itibaren çok zor şartlarda gündelik yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Örneğin bu konuda en basit örnekler, kaldırımların bizlere uygun olarak yapılmaması, rampalara araçların park etmesi, asansörlerin bizim gibi engellilerin haricinde kullanılması, sesli uyarılar gibi unsurlardır. Sokaklarda bizlere kılavuz olan, sarı çizgi olarak adlandırdığımız yüzeyler TSE standartlarına uygun değil. Bu alanlarda kullandıkları malzeme kötü olduğu için zaman içerisinde bu plakalar zeminden kalkıyor" dedi. 

Metro ve İzban gibi raylı sistem ulaşım araçlarında engelli vatandaşların büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Arıkan, "Metro ve İzban'da asansör, merdiven ve raylar bölümünün bizlere uygun erişime kavuşturulması gerekiyor. Özellikle asansör bölümlerinde maalesef kötü örneklerle sıkça karşılaşıyoruz. Engelliler haricinde tüm vatandaşlar bu asansörü kullanıyor. Ayrıca metroda, önceki dönemlerde uygulanmış olan yardım uygulaması tekrar faaliyete geçmeli. Yardım faaliyeti tekrar uygulanmaz ise de en azından ilk vagona kadar hassas yüzeyle erişim sağlanmalı. Çünkü görme engelli vatandaşlarımız maalesef kötü kazalarla karşı karşıya kalabiliyor" dedi.

Toplantı sonunda AK Parti İzmir Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Tolga Murat Balıkçı, engelli vatandaşlara baston dağıttı.