GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
25 Nisan 2023 Salı 18:27

Gençlerle buluştu, iddialı konuştu: Otoriter bir iktidar seçimle gitmez ama başaracağız!

Gençlere ücretsiz kahve vermesiyle gündeme gelen İzmir Gençlik Merkezi’ni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ziyaret ederek gençlerle sohbet etti. Başkan Soyer, gençlerin 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde önemli bir rol oynayacağına değinerek, “Çok şey var aklımdan geçen. Şundan eminim; gerçekten bu kuşak Türkiye’yi değiştirecek. 2023 kuşağı tarihe geçecek” dedi.

Ozan EKİZ - Süreyya SEDAT / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu İzmir Gençlik Merkezi’nde gençlerle buluştu. Ücretiz kahvenin dağıtıldığı bardan kahvelerini alan Soyer ve Aslanoğlu sonrasında merkezi gezdi.

BAŞKAN SOYER’DEN MİTİNG ÖNGÖRÜSÜ: REKORLAR KIRACAK
Merkezi gezen Soyer, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak Pazar günü yapılacak olan ve Altılı Masa liderleri ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın katılacağı mitinge dair öngörülerini aktardı. Soyer, “Rekorlar kıracak bir miting olmasını ümit ediyorum. Olağanüstü bir kalabalık olacağını ümit ediyorum. Bu iktidarın değişimin en büyük müjdesinin yine İzmir’den verilecek diye ümit ediyorum” dedi.

BAŞKAN SOYER LANGIRT OYNADI
Gençlerle birlikte langırt masasına geçen Soyer, kısa bir süre masada maç yaptı. Başkan Soyer maçın ardından gençlerin duvara yazdığı dilekleri okudu.

Ardından Soyer ve Aslanoğlu gençlerin sorularını yanıtlayarak panel düzenledi. Böyle bir gençlik merkezini ilk defa gördüğünü belirten Soyer, bu 2023 kuşağının tarihe geçeceğini belirterek, “Çok şey var aklımdan geçen. Şundan eminim; gerçekten bu kuşak Türkiye’yi değiştirecek. 2023 kuşağı tarihe geçecek. 100 yıl sonra atalarının çizdiği yoldan, 100 yıl önce nasıl cumhuriyet gelmişse 2023 kuşağı da cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracak. Eser siyasetinden bahsediliyor. Büyük projelerden bahsediliyor. Bir siyasetçinin bırakabileceği en büyük eser demokrasidir. Bugün içinde yaşadığımız bu topraklarda şikayet ettiğimiz ne varsa aslında demokrasinin eksikliğinden. Bu topraklar çok bereketli topraklar. Burada yaşayan herkes için refah üretebilir, hiç kimse işsizlik çekmeyebilir. Herkes çok yüksek standartlarda yaşayabilir” dedi.

‘YANLIŞ POLİTİKALAR YÜZÜNDEN İFLAS ETTİK’
Demokrasinin önemine vurgu yapan Soyer, bu toprakların çok zengin olduğunu ve yanlış politikalar yüzünden bu noktada olunduğunu belirterek, “Burası tarımın başladığı ilk coğrafya. Avcılığın terk edildiği ve yerleşik hayatın başladığı ilk coğrafya. Bu topraklar herkesi doyurmaya yeter. Yanlış politikalarla geldiğimiz bu sefil noktadayız. İnsanlar aç, insanlar okuyor ama işsiz kalıyor. Sistem iflas etmiş vaziyette çünkü demokrasi yok. Demokrasi olmadan refah yaratılabilir ama o refah sadece bir zümreyi zenginleştirir. Nerede demokrasi varsa o toprakların ürettiği refah adil bir biçimde paylaşılır. Çünkü demokrasi sadece sandığa oy atmakla ilgili değil. Şeffaflık demek, hesap verilebilirlik, katılımcılık, özgürlük, hak, hukuk, adalet demek. Böyle olduğu zaman kimsenin aç ve işsiz kalması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

‘BİZİM NESİLLER BAŞARAMADI’
Kendi içinde bulunduğu kuşağa dair özeleştiride bulunan Soyer, “Bizim nesillerimiz başaramadı. Çok insana borçluyuz. Bu uğurda mücadele etmiş ve kaybetmiş çok insan var onlara saygısızlık etmek istemem. Onların hakkı ödenmez. Toplamda bakınca bizim kuşağımız başarılı bir sınav veremedi. Siz yapabilirsiniz. Siz dünyayı internet üzerinden daha iyi okuyup anlayabilirsiniz. El ele verirseniz, farklılıkları değil ortaklığı öne çıkarırsanız ve gerçek bir demokrasiyi inşa ederseniz işte o zaman sizden sonrakilere yaşanacak güzel memleket bırakırsınız. Bizim atalarımıza da borcumuz var bizden sonraki kuşaklara da borcumuz var. Burada yaşayacağız ve başka bir yerimiz yok. Değiştirmek elimizde, bunu kimse engelleyemez. Yeter ki siz inanın, umudunuzu kaybetmeyin. Siyasetten uzak durmayın, sevin. Göreceksiniz başka bir ülkeyi kurmak mümkün” dedi.

‘ŞİKAYET ETTİKLERİNİZ TARAFINDAN ŞİKAYET ETTİKLERİNİZİN DEĞİŞMESİNİ BEKLER DURUMDASINIZ’
Gençlerin siyasete dair uzak kaldığını ve bu noktada şikayet ettiklerin şeylerin değişemeyeceğini belirterek, “Siyasetle ilgili olarak bir çoğunuz çok sığ, çirkin ve çamur olduğunu düşünüyorsunuz. Şöyle bir gerçek var. Siz uzak durdukça şikayet ettikleriniz tarafından şikayet ettiklerinizin değişmesini bekler durumda kalıyorsunuz. Bu büyük bir nahiflik. Bu kabul edilemez bir şey. Kimse size tepsilerde gel siyaset yap demiyor. Gençsiniz deyip sizi uzaklaştırıyorlar. Bunlarla mücadele etmeniz lazım. Bu memleketi yönetmeye talibim demeniz lazım. Siyaset aslında dünyanın en güzel şeyi. Ben yerel yöneticiyim ve sahip olduğum güç o kadar muazzam ki… Bu güç gençlerin ellerinde olsa kim bilir neler yaparsınız? Bu sizin kararlılıkla yapmanız gereken bir şey. Binlerce engel çıkacak önünüze. Basıp geriye çekilmeyeceksiniz. İnat edeceksiniz. Sizi kimse durduramaz. O zaman bu memleket değişmeye başlayacak” ifadeleriyle gençleri siyaset arenasına davet etti.

14 MAYIS MESAJI: İNSANLIK TARİHİNE DERS OLSUN
14 Mayıs’ta yapılacak olan genel seçimler için gençlere çevresindekileri ikna etmesi gerektiğini belirten Soyer, “14 Mayıs’ın önemini lütfen anlayın. Çok daha geriye gitmek mümkün ama çok daha başka bir ufka yelken açmak mümkün. Çevrenizde ikna edemediğiniz, bunun önemini kavrayamamış insanlara mutlaka emek verin. Tartışın ve konuşun. Anlatın. Bir oy çok önemli. Bir şey değişecek her şey değişecek. İnsanlık tarihindeki en önemli derslerden biri olacak. Otoriter bir iktidar seçimle gitmez ama biz bunu başaracağız. Otoriter bir iktidarı sandıkla ve seçimle yeneceğiz. Size çok iş düşüyor” dedi.

ASLANOĞLU: ARENADA İSTEMEDİKLERİNİZ VARSA GÖNDERİN GİTSİN
Soyer’in ardından söz alan Aslanoğlu ise gençlerin siyaset arenasında aynı yüzleri görmekten sıkılmasına dair değiştirmenin onların ellerinde olduğunu belirterek, “Siyasetçilerde hep aynı kişiler görünüyor gibi gelse de özellikle son dönemde siyaset gençleşiyor. Bizim milletvekili adaylarımızdan biri Gökçe Gökçen. Çok genç adaylarımız var. Gençlik Kolları Başkanımız aday. Gittikçe siyasetin yaşı düşüyor ve düşecek. Bunlar sizin sayenizde düşecek. Sizler ilgi gösterirseniz düşecek. Siyaset biraz zaman ve ilgi duyulması gereken alanlarından biri. Siz ilgilenmezseniz başkaları sizi gelip yönetecek. Siz kendinizi yönetmek istiyorsanız bugünden ülkenin meseleleri üzerinde çalışıyor olmalısınız. Eğer siz siyasetin niteliğini yükseltirseniz o zaman gönlünüzdeki profiller arenada olacak. Siyaset arenasında istemedikleriniz varsa gönderin gitsin” ifadelerini kullandı.

‘TALEPLERİ İLETİRKEN BAŞKAN SOYER’E GELİNCE KORKUSUZLAR’
Siyasetin aslında o kadar kötü bir şey olmadığının altını çizen Aslanoğlu, gençlerin taleplerini iletme konusunda çekinmemesi gerektiğini ifade etti. Bu noktada iktidara bu taleplerin iletilmesinin zor olduğuna dair konuya değinen Aslanoğlu, söz konusu Başkan Soyer olunca gençlerin bu noktada daha korkusuz olduğunu söyleyerek şunları ekledi:

Toplumun birçok yerinde size siyaseti çok kötü bir şey olarak sundular. Siyaset aslında kamu kaynaklarının nasıl yönetilmesini istiyorsunuzu anlatıyor. Siz istediklerinizi söylüyorsunuz diye kötü bir şey söylemiş olmuyorsunuz. Aksine bu talepleri her yerde yüksek sesle söyleyin. İstemekten de çekinmeyin. Bu toplumun kaynakları sizin kaynaklarınız. Hiç kimse size cebinden bir şey vermiyor. Sizin verdiğiniz vergilerden toplumun payına düşen veriliyor. O yüzden yüksek sesle talep edin.

Talepleri söylemeye dair korkular var ama bir yerden korkuyorsunuz. Sizlerle yan yana geldiğimde belediyeden istekleri söylerken bir korku yok. Başkandan isterken korku yok.