GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Kasım 2018 Cumartesi 11:55

Gaziemir’de 2B krizi tam gaz... Sarnıç ayağa kalktı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Gaziemir Sarnıç’ta 2B arazileri için belirlediği yeni satış rakamları tepkilere neden oldu. Rakamların yüksek olduğunu belirten Sarnıçlılar havalimanı kavşağında protesto gösterisi düzenledi. Vatandaşlar, fiyatların aşağı çekilmesini istedi.

EGEDESONSÖZ- Gaziemir Sarnıç’ta çoğunluğunu Bulgaristan göçmeni vatandaşların oluşturduğu yerler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün belirlediği satış rakamları tepkilere neden oldu. Uzun yıllardır, hazine arazilerinde işgalci konumunda olan ve buralarda evler inşa eden vatandaşlara arsaları için bir çalışma yapılacağının sözü verilmişti. Bakanlık, piyasa koşulları ve arsa rayiçleri üzerinden bir değerleme yaparak rakamlara açıkladı. Metrekare birim fiyatı bazı yerlerde 830 TL’ye kadar çıktı. Bunu duyan Sarnıçlılar rakamları çok yüksek bulurken 200-300 metrekare yer için ödeyecekleri fiyatların aşağı çekilmesini istedi.

Seslerini günlerdir yetkililere duyurmak için çalışan vatandaşlar 10 Kasım günü Sarnıç Kavşağı’nda protesto gösterisi düzenledi. Yüzlerce kişi ellerindeki bayraklarla havalimanı kavşağında bakanlığın fiyatlarına tepki gösterdi. Rakamların yüksek olduğu, bunun düşürülmesi gerektiği dile getirildi. Ekonomik koşullarda bu rakamların ödenemez olduğunu belirten yetkililer yıllardır yaşadıkları konutlarda işgalci konumuna düştüklerini vurguladı.

BAKANLIK FİYATLARI AÇIKLAYINCA BAŞKAN ÇILDIRDI: BUNUN ADI SOYGUN DÜZENİ!


BAŞKAN ŞENOL TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Öte yandan AK Parti ve CHP arasında da krizi neden olan yeni fiyatlar hakkında konuşan Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, “Bu konuyu ve daha önceki önerilerimizi defalarca iktidar partisinin temsilcilerine hem de hükümet yetkililerine aktarmamıza rağmen duyarsız kalmış, vatandaşın cebindeki paraya göz dikilmiştir. Bakanlık istese, bu arazileri bedelsiz olarak ilçe belediyesine devredebilir. Bu arazileri bize verin, üzerine bir bedel eklemeden vatandaşlara verelim önerilerimize rağmen ne yazık ki onlar gereği yapılmadı. ‘Arazileri bize tahsis ettikleri anda, vatandaşlarımıza tapuları ile birlikte geri vereceğiz’ sözümün arkasında duruyor, yetkilileri yapılan bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca açıklama yapan AK Parti Gaziemir İlçe Başkanı Nazmi Yılmaz da artışın TÜFE oranında yapıldığını dile getirirken bakanlığın rakamları bölgedeki rayiç bedelleri baz alarak yaptığını vurgulamıştı. Yılmaz’ın açıklamasının ardından konuşan AK Partili eski Sarnıç Belediye Başkanı İsmail Acar da, “Buradaki artış geçen yıla oranla yüzde 30’u buluyor. Bu artış TEFE-TÜFE değil tefeci artışı olmuştur. Kimse bu rakamları ödeyemez. İnsanlar evlerinden nereye gidecek” demişti.