GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Aralık 2021 Perşembe 10:32

Foça'da o alanın SİT derecesi düşürüldü!

Eksi Foça’da bulunan birinci derece doğal SİT alanın bir kısmının statüsü ikinci derece doğal SİT olarak değiştirildi. Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki alan; tarla ve zeytinliklerle kaplı.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü İzmir'in Foça ilçesinde SİT değişikliği yaptığını duyurdu.

Resmi Gazete’de yer alan duyuruya göre Eski Foça’nın Atatürk ve Fevzipaşa mahallelerinde kalan birinci derece doğal SİT’e denk gelen ‘kesin korunacak hassas alan’ statüsündeki bölgenin büyük bir kısmının derecesi ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak değiştirildi. Planlar bir ay askıda kalacağı duyuruldu.

Resmi Gazete’de ilanda “İzmir ili, Foça ilçesinde yer alan, 19.Grup (Eski Foça Güney Etabı) Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 10.12.2021 tarih ve E.2431331 Olur'u ile "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmiştir. 23 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in 2. Maddesinin (1) bendinde yer alan "Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete'de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur" hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur.” ifadelerine yer verildi.


(öncesi)

TARLALAR VE ZEYTİNLİKLERLE KAPLI
SİT değişikliği ile birlikte bu bölgeye komşu bazı parsellere de ‘nitelikli doğal koruma alanı’ ve ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ statüsü verildi. SİT değişikliğinin yapıldığı alan aynı zamanda 2007 yılında ilan edilen Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kalıyor. SİT değişikliği yapılan alan tarlalar ve zeytinliklerle ile kaplı.


(sonrası) 

KAMPİNG ALANLARI KURULABİLECEK
SİT derecelerinin düşürülmesi ile birlikte nitelikli doğal koruma alanlarına su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal kaynağı, iletim hattı, enerji nakil hattı, trafo, şalt sahası, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik, telesiyej, sulama amaçlı baraj ve göletler ve kamping alanları kurulabilecek hale geldi.