GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Eylül 2024 Pazartesi 20:11

Foça’da gündem ‘eko-kondu’… Mahkeme kararı beklenecek!

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) üyeleri tarafından Foça’da tarım arazileri üzerinde hayata geçirilen ‘Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy’ projesi ile ilgili Foça Belediyesi ‘mahkeme kararının beklenmesi’ kararı verdi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in Foça İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 510 dönümlük tarım arazisi üzerinde yapılmak istenen ‘Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi’ Foça Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısında gündeme geldi.

Konuyla ilgili önergeyi ele alan Hukuk, İmar ve Tarım ve Çevre Komisyonları proje ile ilgili kararını verdi. Komisyonlarda AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri Ekoköy projesi için verilen ruhsatın iptal edilerek yeniden planlama sürecinin başlatılmasını isterken CHP’li üyeler ise proje ile ilgili mahkeme süreçlerinin beklenmesi yönünde görüş bildirdi. Oy çokluğu ile komisyonlardan mahkeme sürecinin beklenmesi yönünde kararı çıktı. Karar mecliste de oy çokluğu ile kabul edildi.

BOZTEPE: KAMUYA TERK ETMEDEN İNŞAAT YAPAMAZSINIZ
Komisyon raporları ile ilgili söz alan AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “Bu 510 dönümlük arazi kime ait olursa olsun onlara plansız bir yapılaşma hakkı vermez. Ben İl Tarım’dan görüş aldım demekle olmaz. Bu alanın imar planı bulunmamaktadır. Önce 100 binlikleri ardından 25 binlikleri, 5 binlikleri ve binliklerinin yapılması lazım. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. 510 dönümden 1 metrekare bile kamuya terk etmeden bir inşaat yapamazsınız. Durdurulduğunu söylediniz. Temennimiz izinsiz devam etmez. Yargının vermiş olduğu karar da yanlış. Dava istinafta. Kararın istinaftan döneceğini düşünüyorum. Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası bu konuda yetkildir. İzmir’in koca koca iş adamlarının böyle bir şeye soyunmaları gerçekten üzüntü vericidir. Bu arkadaş bu planlardan vazgeçerek planlama sürecine yönelmeli. Biz de AK Parti olarak bu sürece destek koyarız. Çünkü ilçemiz bu terklerle ciddi bir ekonomik bir getirisi olacaktır. Bu da azımsanmayacak bir olaydır. İlçemizin borçlarını sıfırlayacak bir miktardan bahsediyoruz. Kentimiz parasızlık sorunu yaşamadan bir 5 yıl geçirsin. Biz de bu konuda her türlü yanınızdayız. Bu kentin bu kadar büyük iş adamlarının bu kadar büyük bir haksız kazanç elde etmesini kabul etmiyoruz. Etmemizin de sebebi yasal dayanaklar” dedi.

FIÇI: ŞAŞKINLIK İÇERİSİNDEYİM
Söz alan Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı ise, “Sizin Büyükşehir’de söylemlerinize baktığımızda Foça talan ediliyor şeklinde beyanatlarınız var. Şaşkınlık içerisindeyim” dedi. 

BOZTEPE: SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM
Yanıt veren AK Partili Boztepe ise, “Ben yine onu söylüyorum. Bu bir talandır. İmarsız bir yeri imara açarsan terksiz yapamazsınız. İmara açmayalım demiyorum. İmara açalım ve düşük yoğunluk vererek planlayalım. Bu araziden kamuya yarar sağlayalım. Ben kendimiz için bir şey değil, Foça halkı için bir şey istiyorum. Elma ile armutu ile birbirine karşılaştırmayalım. Ben yapmasınlar demiyorum. Yaparken kamuya terk etsinler” ifadelerini kullandı.

YEREL MAHKEME REDDETTİ
İzmir'in Foça ilçesinde "ekolojik köy" adı altında geliştirilen turizm projesi kapmasında tarım alanlarının imara açıklamasının yankıları sürüyor. Foça Belediyesi ile Foça'da bulunan çevre-doğa derneklerini karşı karşıya getiren inşaatların ruhsatlarının iptal edilmesi gündeme gelirken Belediye Başkanı CHP'li Saniye Bora Fıçı geçen dönem yapılan işlemlerle ilgili süreç başlattıklarını duyurmuştu. Belediye yeni dönemde henüz ruhsatların iptaline yönelik bir işlem yapmazken mahkemeden karar çıktı. İzmir 5. İdare Mahkemesi'ne Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından açılan "ruhsatların iptali" davası ret edildi. Mahkeme, "davanın ehliyet yönünden reddi" kararını taraflara tebliğ ederken oda ise kararı üst mahkeme olan bölge idare mahkemesine taşıdı. Odanın avukatları emsal kararları gerekçe göstererek dava açmaya ve ruhsatların iptal edilmesini istemeye ehliyet ve yetkilerinin olduğunu belirtti.