GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
1 Ekim 2022 Cumartesi 10:11

Florida ağır yaralı! Lan yıktı geçti: 19 ölü!

Ian Kasırgası ABD’nin Florida eyaletini vurdu. Saatteki hızı 241 kilometreye ulaşan fırtına ve sağanak yağışlar, ardında büyük bir enkaz bıraktı. Afet nedeniyle en az 19 kişi ölürken, yüzlerce kişinin de kurtarılmayı beklediği belirtildi.

ABD’de görülen en güçlü kasırgalardan olan Ian, şimdiye kadar en az 19 can aldı. Yetkililer, enkaz temizleme çalışmaları ilerledikçe kayıpların artabileceğini kaydetti. Başkan Joe Biden, “Ian, Florida tarihinin en ölümcül kasırgası olabilir” diyerek felaketin boyutuna işaret ederken Meteoroloji, Florida’yı yıkıp geçen ölümcül rüzgarların Güney Carolina’nın tüm kıyı şeridi ve Georgia ile Kuzey Carolina eyaletlerinde de yıkıma yol açacağı uyarısında bulundu. Florida’da en büyük yıkım, eyaletin Lee ve Charlotte yerleşim yerlerinde olurken, ölümlerin de en çok bu iki bölgede olduğu kaydedildi.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ
En az 500 kişinin kurtarıldığı Florida’da Vali Ron DeSantis, maddi hasar ve can kaybına ilişkin açıklamalar için “çok erken” olduğunu kaydetti. Seller için “500 yılda bir görülecek afet” ifadesini kullanan DeSantis, “Daha önce bu kadar güçlü bir fırtınayla karşılaşmamıştık” dedi. Biden, halihazırda 2.1 milyon kişinin elektriksiz halde yardım beklediği Florida’yı “afet bölgesi” ilan etti. Güney Carolina’da ise “acil durum” ilan edildi.

YÜZDE 10 FAZLA YAĞIŞ BIRAKTI
Biliminsanları, Ian’ın iklim değişikliği yüzünden normalden yüzde 10 daha fazla yağış bıraktığını hesapladı. Çalışmayı yürüten isimlerden olan Berkeley Ulusal Laboratuvarı’ndan Michael Wehner, “Kasırgaya iklim değişikliği sebep olmadı ama daha ıslak olmasını sağladı” dedi. (Hürriyet)