GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
7 Şubat 2021 Pazar 08:42

Fiyatı, 4 yılda 6 kat arttı: Altın incir!

TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, 4 yıl önce üreticiden 4.5 liraya aldıkları incirin fiyatının bu yıl 26 liraya yükseldiğini belirterek, "14 kooperatifimiz, 5 bin üyemiz var. Yönetimlerimizle toplanıp her yıl fiyat belirliyoruz. Açıkladığımız fiyat, üreticiyi de bizleri de mutlu ediyor. İncir, altın çağını yaşıyor" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Aydın ve İzmir'in inciri, dünyanın damak tadı olmaya devam ederken, üreticinin de yüzünü güldürüyor. 4 yıl önce üreticiden kilosu 4.5 liraya satın alınan kuru incir, bu süreçte 26 lira oldu. Yıllık rekoltesi de, ihracatı da arttı ve incir üreticisi, önümüzdeki yıllarda daha çok kazanmanın umudunu taşımaya başladı.

2019-20 sezonunda 26 Eylül'de başlayan incir ihracatı 37 bin ton olarak gerçekleşirken, 136 milyon dolar gelir elde edildi. 2020-21 sezonu 30 Eylül'de başlarken, 35.3 bin ton ihracat gerçekleşti ve 132.6 milyon dolar kazanıldı. TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, 2020-21 sezonunda 85 bin bin ton rekolte tahmin edildiğini, bir önceki yıl bu rakamın 90 bin ton olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"Rekoltede üç yıldır rekor düzeyde rakamlara ulaşıldı. Ege'de incirden geçinen 30 bine yakın aile var. Kuru incirin yüzde 70'i Aydın'da üretiliyor. TARİŞ, ortalama yılda 7-8 bin ton kuru incir alıyor, bazen bu rakamı artırıyor. TARİŞ'in  14 kooperatif, 5 bin ortağı var. Yönetim olarak toplanıyoruz ve fiyat belirliyoruz. Referans 4 numara, orta booy incir, 4 yılda 6 kat değerlendi. 4 yıl önce 4,5 lira olan incir, bugün 26 lira. Tüccar da alım yapıyor ancak bizim alımlarımız peşin. Yüzde 50'sini peşin, kasım sonu itibariyle kalan kısmı ödüyoruz. Bazen tüccar, bizden daha yüksek rakam verebiliyor. İncir, son 5 yıldır zirvede. Üretici, ürününün karşılığını alıyor. Dağ köylerindeki vatandaşlarımızın gelirlerinde de artış oldu. İncir üreticisi, son yılların en mutlu dönemini yaşıyor."

İncirin altın değerinde olduğuna vurgu yapan TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, önümüzdeki sezonla ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

"Önümüzdeki sezon, rekoltede ve ihracatta yeni rekorlar kırmayı tabii ki arzu ediyoruz. İklim faktörleri, incirin kalitesine ve rekoltesine doğrudan etki yapıyor. Kuraklık bir nebze olsun azalırsa, yağmurlar şubat, mart, nisan aylarında yağarsa ve hasat zamanı yağmur yağmazsa, önümüzdeki sezon incir rekoltesi, bu yılki rakamı da geçer. Çünkü incir üreticisi, ürününün üzerine titriyor, ağacına bakıyor, daha yüksek randıman için ne gerekiyorsa yapıyor."