GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
18 Şubat 2024 Pazar 11:25

Film sahnesi gerçek oldu… Yönetmen Aksu santrale karşı!

Çektiği Entelköy Efeköy'e Karşı Filmi ile termik santrale karşı verilen mücadeleyi ele alan Yönetmen Yüksel Aksu bu sefer memleketi Ula’daki ormanlık ve zeytinlik alanda açılmak istenen beton santraline karşı mücadele ile sahnede…

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Muğla’nın Ula ilçesindeki Demirtaş Mahallesi’nde kızılçam ormanları, zeytinlikler ve tarım arazileri ile çevrili alanda yapımı süratli bir şekilde sürdürülen beton santraline karşı bölge halkı eylemdeydi.

Eylemde, Dondurmam Gaymak, Entelköy Efeköy'e Karşı, İftarlık Gazoz ve Cem Karaca’nın Gözyaşları filmleri ile sinemaseverlerin yakından tanıdığı Yönetmen Yüksel Aksu da yer aldı. Filmlerinde çevre mücadelelerine de yer veren Aksu, doğup büyüdüğü memleketi Ula ilçesinde inşa edilmek istenen beton santralinin iptalini istedi.


(Fotoğraf: Hamle Gazetesi) 

'BU OKSİJEN SAVUNMASI'
Eylemde açıklama yapan Yönetmen Aksu “Aksu, “Bu bir su toprak, yurt, oksijen savunması. Topraktan kutsal ne var ki bu hayatta? Ben bir yönetmen olarak dondurmam Gaymak’tan İftarlık Gazoz’a kadar, buralarda beton santrali, kireç santrali yapsınlar diye değil, burada kültür turizmini, belde turizmini nasıl alt yapısını oluşturabilirim, nasıl belde mi Türkiye ve dünyada tanıtırım diye uğraşırken 10 kişilik istihdam için bu görsellik reva mıdır? Arkadaki bina benim, tarlada benim. Bütün sektörüm Bodrum’da, yazlıklarda yaşarken, eğlence sektörlerinde biriktirdiğim parayla bir çiftlik evi yaptım ve çiftçilik yapmak için hayal kurdum. Bir yaz geldik eşimle karşımda bir beton santrali. Sen, benim uyanıp sabah kalktığım yere şu ucubeyi yap, ondan sonra da ‘Yüksel Aksu’nun orada kaçak inşaatı var” Yok kaçak inşaatı, plaza o. Ali Ağaoğlu’yla ortak girdik, bu havzada büyük bir site düşünüyorduk, kısmet olmadı betona döndü. Hamasete ve acıtasyona  ihtiyaç duymuyorum ama sinirleniyorum. Toprağını savunmayan, hiçbir şeyini savunamaz.” dedi.


HUKUKİ MÜCADELE HAZIRLIĞI
Beton santraline verilen ÇED izninin iptal edilmesi için imza toplayan Ulalılar hukuki mücadele de başlatmaya hazırlanıyor. Açıklama yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği de “ Ula’nın dibinde yapılmak istenen beton santrali, bu faaliyet için uygun bir yer değildir. Halk sağlığı göz ardı edilerek, doğada tahribat yaratılarak, tarımsal uygulamalara zarar verilerek ve çevre ve görüntü kirliliğine neden olacak bu faaliyetin bir an önce durdurulması gerekir. Sadece maddi kazanımlar ön plana çıkarılarak sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşam olamaz. Doğaya, çevreye ve insana olumsuz etkileyecek bu uygulamadan vazgeçilmelidir.” ifadelerini kullandı.



BETON ŞİRKETİ FİDAN DİKTİ!
Öte yandan santrali diken Ayfa Beton ise bölgede fidan dikimi yaptı. Yerel basına açıklama yapan şirket sahibi Ali Osman Özdemir “Biz yaptığımız işin çevreye zararlı olmadığını biliyoruz. Bu nedenle bugün burada 550 meyve fidanı dikiyoruz. Burada yetişen meyveleri Ula halkı ile işçilerimiz ve evlatlarımızla afiyetle, sağlıkla yiyeceğiz. Ayfa Beton olarak insan ve doğa öncelikli ülkeye katkımız her şeye rağmen devam edecektir” dedi