GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
15 Kasım 2023 Çarşamba 11:31

Filistin'de son durum... Hiçbir yer güvenli değil!

Abluka ve yoğun saldırı altındaki Gazze Şeridi halkının, İsrail ordusunun “güneye gidin” çağrısına uyması, yerinden edilen yüz binlerce kişi için “kurtuluş” anlamına gelmiyor.

Gazze kenti ve Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yerinden edilen yaklaşık 1 milyon Filistinli, 3 haftadan kısa bir sürede güney bölgelere gitti.

Gazze’nin güneyinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı hastane, okul ve tesislerdeki büyük kalabalığın yanı sıra kamu hizmetleri ve ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Yerinden edilmiş Filistinliler için Gazze’nin güneyinde hayat, ekmek ve su kuyrukları ile çocukların karnını doyuracak bir lokmaya ulaşması arasında zahmetli bir yolculuk olmaktan öteye geçmiyor.

Yerinden edilmiş kişilerin anlattıkları, Gazze Şeridi’nin güneyinin İsrail’in saldırılarından ve saldırıların sebep olduğu zor şartlardan uzak olmadığını gösteriyor.

İsrail, Gazze Şeridi’nin güney bölgelerine düzenlediği saldırılarda da çok sayıda Filistinliyi öldürürken, kurtulanlar gıda ve su eksikliği nedeniyle ciddi sıkıntılı koşullarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Yığılmış büyük kalabalıklar ve kaynak yetersizliği
Gazze’nin güneyi ve orta kesimlerinde yerinden edilmiş Filistinliler, kuzeyde olduğu gibi her zaman hava saldırıları, topçu atışları veya çatışma sesleriyle uyanmak zorunda olmasalar da güne su, yiyecek ve yakacak arayışıyla başlıyor.

Gazze’nin orta kesimlerindeki Bureyc, Meğazi ve Nuseyrat Mülteci Kampları, Deyr el-Belah ve güneydeki Han Yunus ile Refah’ta yerinden edilmiş Filistinlilerin, günün ilk saatlerinde başlayan su ve gıdanın yanı sıra ekmek pişirmek için yakacak arayışı, gün batımına kadar süren bir yolculuğa dönüşüyor.

Deyr el-Belah kentindeki ticari işletmelerde konserve ve kuru gıdalar da dahil hiçbir yiyecek türü bulunmuyor. (AA)