GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Ekim 2022 Cumartesi 12:00

Fabrika gibi okul... 9 ayda 2 milyonluk ciro!

İzmir'in Buca ilçesindeki Necla Tevfik Karadavut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, elektrik ve elektrikli ürünler üreterek 9 ayda yaklaşık 2 milyon lira ciro elde etti. 'Milli ve yerli teknoloji' hamlesine katkı sağlayacak projeler yürüttüklerini belirten müdür başyardımcısı İsmet Aslan, "Fabrika okul konseptine uygun olarak hem üretim hem ders yapıp, ekonomiye katkı sunuyoruz" dedi.

Elektrik-elektronik, endüstriyel otomasyon ile bilişim teknolojileri alanlarında 670, Meslek Eğitim Merkezi'nde (MESEM) 350 ve hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencileriyle birlikte toplam 1020 öğrencinin öğrenim gördüğü Necla Tevfik Karadavut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, fabrika okul konseptine uygun olarak ekonomiye katkı sağlanıyor. Necla Tevfik Karadavut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı İsmet Aslan, okulun 2012'de öğrenim hayatına başladığını ve bakanlığa bağlı Ar-Ge merkezinde projeler yürüttüklerini dile getirdi. Faydalı model patent çalışmaları yapılan 55 okuldan 1'i olduklarını anlatan Aslan, farklı ulusal ve uluslararası yarışmalardan ödüllere sahip olduklarını belirtip, "Tescilli 5 ürünümüz ve markamız var. Öğrencilerimiz, hem mesleki eğitimlerini alıyor hem de ekonomiye katkı sağlıyor" dedi.

'SON 9 AYDA CİROMUZ 2 MİLYONU AŞTI'
Yeni nesil kasasız bilgisayar, dijital kürsü, hava örnekleme cihazı, siperlik, su ve enerji tasarrufu sağlayan e-Çeşme gibi 5 farklı ürüne tescil aldıklarını anlatan Müdür Başyardımcısı Aslan, fotokopi makinesi ve yazıcıların bakımlarını da yaptıklarını dile getirdi. İzmir Kalkınma Ajansı'nın programı kapsamında enerji verimliliği üzerine çalıştıklarını kaydeden Aslan, şöyle konuştu:



"Bu ürünlerimiz arasındaki dijital kürsümüz, kendi enerjisini karşılayan bir ürün olarak çeşitli protokollerde kullanılıyor. Hava örnekleme cihazımız hava kalitesini izliyor. Pandemi sürecinde siperlikler geliştirdik. Türk Patent ve Marka Kurumu'na 20'nin üzerinde ürün başvurumuz var. Son 9 ayda ciromuz 2 milyonu aştı. Öğrencilerimizle birlikte milli ve yerli teknoloji hamlesine katkı sağlayacak projeler yürütüyoruz. Fabrika okul konseptine uygun olarak hem üretim hem ders yapıp ekonomiye katkı sunuyoruz."

'FABRİKADA ÇALIŞIYORMUŞ GİBİ ÜRÜN GELİŞTİRİYORLAR'
İşletmelerle iş birliği protokolleri sayesinde mesleki eğitim gören öğrencileri iş yerlerine gönderip, üretime dahil ettiklerini belirten Aslan, sanayi-okul iş birliğini sağlayıp 15 protokole imza attıklarını açıkladı. Bakanlığın 2023 vizyonunda gösterdiği hedeflere emin adımlarla yürüdüklerini söyleyen Aslan, "Sanayiden aldığımız talep üzerine pişmaniye fincanlama makinesi hazırladık. Bu, dünyada eşi olmayan ve emek sürecini yani işçiliği azaltan son derece gelişmiş bir makine. Enerji verimliliği üzerine çalışıyoruz. İzmir genelindeki okulların kompanzasyon bakım onarımını yapıyoruz. Akıllı tahtaların bakımlarını sağlıyoruz. Öğrenciler, hem teorik eğitim alıyor hem de Ar-Ge merkezinde bunları uygulayarak döner sermayede sanki bir fabrikada çalışıyormuş gibi ürün geliştiriyorlar" dedi. 

'OKULDA ÇALIŞARAK HARÇLIĞIMI ÇIKARIYORUM'
10'uncu sınıf öğrencisi Kaan Koçal (15), hem meslek öğrendiğini hem de döner sermayeden harçlığına katkı sağladığını söyleyerek, "Enerji verimliliği için son teknoloji kompanzasyon panoları hazırlıyoruz. Çevre okullara gidiyoruz. Ders aralarında bile Ar-Ge merkezine gelip burada çalışıyorum" diye konuştu.

Sena Yücel (15) ise "Bilişim üzerine çalışıyorum. Öğretmenlerimin yardımıyla kablo bağlantılarıyla ilgileniyorum. Atölye derslerim var. Bazen de okul çıkışında gelip çalışıyorum" dedi.

12'nci sınıf öğrencisi Bakican Zeybek (17) de "3D yazıcı bakımıyla uğraşıyorum. Okulda çalışarak harçlığımı çıkarıyorum" diye konuştu. (DHA)