GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Eylül 2024 Salı 09:33

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde yer almıştı… Tarihi yola koruma kalkanı!

Bergama’da RES ve GES projelerinin tehdidi altında yer alan kervan yolu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Kervan yolu Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de yer almıştı.

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir’de arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi.

İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tarihi kervan yolunu koruma altına aldı

Alınan karara göre tarihi yolun Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği Manisa-Bergama, Bergama -Menemen güzergahlarında yer olan kervan yollarından biri olduğu düşünülüyor. 1,1-5 metre arasında genişliğindeki yolun bazı kısımlarında bozulmalar olduğu görüldü.



Tarihi taş yolu ise Bilgin Enerji Holding bünyesinde yer alan Bergama Rüzgar Enerji Şirketi tarafından yapılmak istenen GES projesinin tehdidi altında idi. Projenin ilk aşamasında arkeolojik SİT sahası GES alanının içerisinde yer alıyordu.  İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün uyarısı doğrultusunda bu alanlar proje sınırının dışına çıkarıldı. 

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda "İzmir ili, Bergama ilçesi, İsmailli Mahallesi, orman niteliğindeki 102 ada, 235 parselin bir kısmında tespit edilen alanın İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 30.04.2024 tarih ve 19921 sayılı kararı gereği tesciline ilişkin 2863 sayılı Kanunun 7. maddesi gereği Kurul Müdürlüğüne iletilmiş olan kurum görüşleri ve konuya ilişkin Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 27.08.2024 tarih ve 2888563 sayı ile kayıtlı rapor okundu, ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonunda; İzmir ili, Bergama ilçesi, İsmailli Mahallesi, orman niteliğindeki 102 ada, 235 parselin bir kısmında bulunan alanın kararımız eki 1/5000 ölçekli harita üzerinde işaretlendiği şekli ile 1. (Birinci) derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, ekli sit fişinin uygun olduğuna, karar verildi.'' denildi.