GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Temmuz 2024 Pazartesi 15:34

Esnaf 'önlem alın' dedi: Kordon yağmur yağmadan taşıyor!

Bilimin, İzmir’de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğüne dair açıklaması üzerine ‘deniz taşkınları’ yeniden gündeme geldi. Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, konuyla ilgili bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyleyerek “Su giderlerinin, yaz aylarında lodos Kordon’a doğru estiğinde, yağmur yağmadığı halde Kordon’da zaman zaman deniz taşmasını görüyoruz. Su giderlerinin kapaklarının olması lazım. Bildiğim kadarıyla kapakları da yok. Yağmur suyunun tahliye edilmesi için olan aynı giderlerin de kapağı yok. Lodos Kordon’a doğru estiğinde deniz taşması meydana geliyor" dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir’de kasım ayında yaşanan deniz taşkını Kordon esnafını olumsuz yönde etkilemişti. Bilim, deniz taşkınları konusunu yeniden gündeme aldı. Kentteki en büyük sorunun ‘zemin çökmesi’ olacağını söyleyen uzmanlar, zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğünü ve önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyunun Basmane'ye kadar gelebileceğini söylüyor.

Egedesonsöz’e konuşan Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, yapılması gerekenlerin bir an önce yapılması gerektiğini aktardı.

Bilimden 'zemin çöküyor' uyarısı: İzmir'i su basacak!

‘AMERİKA’YI YENİDEN KEŞFETMENİN MANASI YOK’
Şanlı, deniz taşkınlarına yönelik herhangi bir önlemin alınmadığına dikkat çekerek “Şu ana kadar hiçbir önlem alınmadı. Geçmişte de buradaki su giderlerinin deniz seviyesinin altında olduğunu söyledik. Volendam, Hollanda örneğini vermiştik. Bunlarla ilgili bir çalışma yapmışlardı. Şu anda herhangi bir önlem alınmıyor. Hollanda bu işi çözmüş. Orada ne yapıldıysa İzmir’de de aynısı uygulanabilir. Amerika’yı tekrar keşfetmenin manası yok” dedi.

‘KORDON VENEDİK’E DÖNÜYOR’
Kordon’da deniz seviyesinin altında bulunan giderlerin kapağının olmamasının taşkınlardaki yerine değinen Şanlı, “Su giderlerinin, yaz aylarında lodos Kordon’a doğru estiğinde, yağmur yağmadığı halde Kordon’da zaman zaman deniz taşmasını görüyoruz.  Su giderlerinin kapaklarının olması lazım. Bildiğim kadarıyla kapakları da yok. Yağmur suyunun tahliye edilmesi için olan aynı giderlerin de kapağı yok. Deniz seviyesinin altında olduğu için lodos Kordon’a doğru estiğinde deniz taşması meydana geliyor, su fışkırıyor. Kordon adeta Venedik’e dönüyor. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılmalı. Zemin etütçüler bu konuda ne yapılması gerektiğini daha iyi bilir. Biz sadece öneriyoruz” şeklinde konuştu.

‘BELEDİYEMİZİN MUTLAKA ÇALIŞMA YAPMASI LAZIM’
Şanlı sözlerine şöyle devam etti:

“Sandalyenin sırt kısmını düşünün. Deniz dalgalandığı zaman suyu tekrar vuruyor. Avuç içinizi açtığınızda suyu tahliye ediyor tekrar denize doğru veriyor. Ç şeklinde düşünün. Çarpıyor ve geriye veriyor. Bununla ilgili bir sahil düzenlemesi olabilir. Ön kısımlarda oturakların olduğu estetik bir görünüme sahip olmalı. Set döşeme olabilir ben çözümünü bilemem ama bir çözümü mutlaka vardır. Bununla ilgili belediyemizin çalışma yapması lazım. Bu kadar boş alan var. Marinaya bir set yapılabilir aslında. İç kısmı marinaya çevrilebilir. En azından şehrin güzelliğine katkıda bulunur ve birçok yatlardan oraya bağlanmış olur. Sayın Başkan bu konuda bir çalışma yaparsa en azından Kordon’da oturanlar ve Kordon esnafı rahat etmiş olur.”