GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Ocak 2024 Salı 12:01

Esnaf odasından yerel yönetimlere tepki: Belediyecilik yapsınlar, lokantacılık değil!

Buca ve Bayraklı belediyelerinin, öğrencilerin yanı sına dar gelirli vatandaşlara yönelik yemek vermesi, İzmir Lokantacılar Odası’nın tepkisine sebep oldu. Oda Başkanı Doğan Kılıç, “Belediyeler öğrencilere bedava yemek versin, kabulümüzdür. Fakat vatandaşa 4 çeşit yemeği 70 liraya, 90 liraya vererek lokantacı esnafıyla rekabet eder hale geldi. Bu haksız rekabettir. Belediye başkanı, belediyecilik yapsın, lokantacılık değil” sözleriyle tepkisini ortaya koydu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Bayraklı ve Buca belediyeleri, bugünkü ekonomik şartlar altında ezilen öğrencilere ve dar gelirli vatandaşlara yönelik başlattığı tabldot yemek hizmeti, lokantacı esnafını kızdırdı. İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, iki belediyenin de lokantacı esnafıyla rekabet etmeye başladığını belirterek, “Bu haksız rekabettir. Öğrencilere düşük fiyatla yemek verilmesi kabulümüzdür, itirazımız olamaz. Hatta bedava verilsin. Ancak yurttaşlara da bu hizmetin verilmesi, ayakta kalma mücadelesi veren lokantacı esnafını daha da sıkıntıya sokacağı muhakkak. Belediye başkanı belediyecilik yapsın, lokantacılık yapmasın” açıklamasında bulundu.

ÖĞRENCİYE 45-50, YURTTAŞA 70-90 LİRA!
Buca ve Bayraklı Belediyeleri, öğrencilere ve dar gelirli yurttaşlara dört çeşit yemekten oluşan tabldot yemek veriyor. Buca’da öğrenciye 45 liraya verilen yemek, yurttaşa 90 liraya veriliyor. Bayraklı’da ise 10 sosyal tesiste 4 çeşit sebzeli menü 50, etli menü 70 liraya satılıyor. İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, belediyelerin esnafı da düşünmek zorunda olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Öğrenciye sembolik bir bedel karşılığında yemek verilmesine sözümüz yok, eyvallah! Bana kalırsa belediyeler öğrencilere ücretsiz vermeli. Ama vatandaşlara da lokantacılık hizmeti verilmesi doğru değil. Sen belediyecilik yap. Bu mu sosyal belediyecilik? Bir lokanta 22 iş gününün 18 günü devlete vergi verecek, sen benim vergilerimle belediyeyi yöneteceksin, sonra da bana rakip olacaksın! Burada adaletten, hakkaniyetten söz edilemez. Olmaz böyle şey. Esnaf taş kökü mü yesin? Belediyelerin esnafla rekabete kalkışması hiç hoş değil. Fakir fukaraya yemek vermek mi istiyorsun, onları kayıt altına al, ellerine bir kart ver, lokantalarla anlaş, gitsinler oralarda yemek yesinler. Hem esnafın kalkınsın, hem de öğrenciye, dar gelirliye babalık yapmış ol! Sen kalkıp da lokantacı esnafıyla rekabete girersen, bu haksız rekabet olur.”