GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Haziran 2024 Cuma 17:44

Esnaf Odası'na tahsis edilmişti... Belediye, otoparkı geri alıyor!

Konak Belediye Meclisi Haziran ayı ikinci oturumunda İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne tahsis edilen arsayla ilgili kararın iptali konusu ilgili komisyonlara havale edildi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ -  Konak Belediye Meclisi'nin Haziran ayı meclisinin ikinci oturumu yapıldı. Eşrefpaşa Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde yapılan ikinci oturuma Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu başkanlık etti.

Meclisin birinci oturumunda 1 Şubat 2024'te alınan meclis kararıyla İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne 25 yıl süre ile tahsis edilen ve bugün otopark olarak kullanılan alanla ilgili kararın iptali gündeme gelmişti. AK Parti Grubu’nun ‘çözüm odaklı bir yaklaşım’da bulunurken, CHP Grubu tahsisin iptaline karşı çıkmıştı.



UMDULAR: KARARIN İPTALİ YÖNÜNDE GÖRÜŞÜMÜZ VAR
CHP Grup Başkanvekili Kazım Umdular, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Geçen meclis toplatısında uzun uzun istişare edildi. Bugüne kadar görülmedik şekilde meclise ara vererek karşılıklı istişarede bulunduk. Hukuki altyapısı olmayan kararın iptalini yapalım ancak bununla birlikte iş birliği yaparak protokolü oluşturmak için adım atalım demiştik ve geçen meclisi böyle kapatmıştık. Birliğin değerli üyeleriyle taslak protokol çalışmalarına başlamıştık. Bugün, İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği  İl Müdürlüğünden bir yazı elimize ulaştı. Konak ilçesinde Akdeniz Mahallesinde mülkiyeti hazineye kayıtlı iken 3194 İmar Kanunun 18. Maddesi gereği kamuya terki yapılan 1716 Ada 4 parsel taşınmazı ile ilgili Egedesonsöz’deki haberde bahsedilen yazıda bu nedenle gazeteye konu olan bu haberin incelenerek 1 Şubat 2024 meclis kararı ile 25 yıllığına tahsis edilen işlemin iptal edilmesini, 18. Madde uygulaması sonucu kamuya bedelsiz bir şekilde kamunun kullanımına sağlanmasını aksi takdirde adli işlem uygulanacağının bildirildiğine dair bir yazı… Ortaklaştığımız konu baki kalmak kaydıyla bir başka mecliste değerlendirmek üzere zorunlu bir görüştür bu. Kararın iptali yönünde CHP’nin görüşü bulunmaktadır.”



AK PARTİLİ ÖZEN: 2 DAKİKADA KARAR DEĞİŞTİ
AK Parti Grubu adına konuşan meclis üyesi İsmail Özen, “Bu alınan karar geçmiş dönemde meclis kararıyla alınmış bir karardır. Komisyonlara götürülüp tekrar görüşülmesi ile ilgili konuşmuştuk. Bunu meclis öncesinde konuşmuştuk ama  2 dakika içinde karar değişti. Maddelerin içinde diyor ki, bu suretle oluşturulan taşınmazlar belediye tarafından satılamaz, satmadık. Başka bir maksat için ticari faaliyet yürütülmesi hukuken mümkün değildir, diyor. Hukuk komisyonu tarafından incelenip karar alınabilir. Bu kararın komisyonlara iletilip, olumlu ya da olumsuz bir karar alınması konusunda teklifimiz var” ifadelerini kullandı.
MHP’li meclis üyesi Ali Peynirci de ilgili konunun komisyonlara havale edilmesini talep etti. 

UMDULAR: BU YAZIYI PAYLAŞMA ZORUNLULUĞUM VARDI
CHP Grup Başkanvekili Kazım Umdular yeniden söz alarak, “Biraz önce görüştük evet ama bu metni sizlerle paylaşma zorunluğum vardı. Ben de AK Parti Sözcümüzün önerisine katılıyorum. Hukuk, İmar ve Bütçe ve Esnaf komisyonlarına gönderilmek suretiyle bir sonraki mecliste görüşülmesi üzerine konunun oylanmasını öneriyorum” dedi.

Söz konusu karar görüşülmesi üzere ilgili komisyonlara havale edildi.