GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Mayıs 2024 Pazar 08:27

Esnaf Birliği, rakamlarla ilgili görüşünü bildirdi... Ekmek ve gevreğe zam kapıda!

Ticaret Bakanlığı’nın, İstanbul, Ankara ve Aydın’da 200 gram ekmeğin 10 liradan satılmasına onay vermesinin ardından gözler İzmir’e çevrildi. İzmir’de de iki hafta içinde 9 lira olan 220 gram ekmeğin 10 lira, 10 liradan satılan gevreğin de 12,5 lira olması bekleniyor

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmir’de ekmek ve gevreğe yakında zam yapılması gündemde. 31 Ocak’ta 220 gram ekmeğin fiyatı 9 liraya yükseltilirken, 10 Ağustos 2023 tarihinde de gevrek, boyoz, poğaça da 10 lira olmuştu. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ekmeğin 10 lira, gevreğin ise 12,5 lira olması yönünde görüş bildirirken, iki hafta içinde bu tarifeden satışların başlayacağı öne sürüldü.

ÜÇ KENTTE 200 GRAM EKMEK 10 LİRADAN SATILIYOR
SONSÖZ TV’de katıldığı programda “Bu dönemde gevrek ve ekmeğe zam yapılmasına karşıyım. Bir süre daha bugünkü fiyatta kalınmalı” diyen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, yüksek zam taleplerini reddettiğini bildirdi. Gevreğin maliyetinin 9 lira 60 kuruşa yükseldiğini, dolayısıyla 12,5 lira olmasında sakınca görmediklerini belirten Başkan Ata, ekmeğin de 10 lira olması yönünde görüş bildirdiklerini açıkladı. İstanbul, Ankara ve Aydın’da 200 gram ekmek 10 liradan satışına Ticaret Bakanlığı’ndan onay çıkması nedeniyle gözler, İzmir’e çevrilirken, Başkan Ata, şu değerlendirmelerde bulundu:

ATA: GEVREK, EN FAZLA 12,5 LİRA OLABİLİR
“Bu dönemde gevrek ve ekmeğe zam yapılmamasını istiyordum ancak artan maliyetler nedeniyle esnafımızın zam isteğini tartışmaya açtık. Gevrek için 15 liralık bir teklif geldi. Şiddetle reddettik. 12 lira, en uygun rakamdı. 12,5 lira da olabilir dedik. 12 liradan bir anlaşmaya varılacak gibi ama olmazsa 12,5 liraya da çıkarılabilir. Çünkü bir gevreğin maliyeti 9,60 liraya ulaşmış durumda. Gevreğin 12,5 lira olmasında bir sıkıntı yok ama 15 lira olmasına izin vermem. Ekmeğe gelince… Bazı illerde 10 liradan ekmek satılıyor. Fırıncı esnafımız, 9 lira olan fiyatın 10 liraya çıkarılmasına razı durumda. Birlik olarak biz de zaten 10 lira olabilir şeklinde görüş bildirdik. Komisyondan geçtikten sonra bakanlığa sunulacak rakamlar onaylandığında, yeni tarifeden gevrek ve ekmek satışları başlayacak.”

ATMACA: BİR ÇUVAL UN OCAK’TA 610 LİRAYDI, MAYISTA 750 LİRA OLDU
İzmir’in tanınmış fırıncılarından Hasan Atmaca, ay sonuna kadar, 10 liralık yeni tarifeden ekmek satmaya başlayacaklarını umut ettiklerini söyledi. “Ekmeğe zam yapılması şart oldu” diyen Atmaca, maliyetlerin inanılmaz artışlar gösterdiğine dikkat çekti. Kendi işyerinin kirasının yüzde 100 arttığını belirten Hasan Atmaca, bir çuval ekmeklik beyaz unun fiyatının da 750 liraya yükseldiğini hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Zam yapmak mecburiyetindeyiz çünkü maliyetler, bu işin altından kalkmayı zorlaştırır boyutlara ulaştı. Mesela bir çuval ekmeklik beyaz unu bu ay 750 liraya aldım. Geçtiğimiz ay aynı un, 680 liraydı. Şubat ayında 660, Ocak ayında 610 liraydı. Eskiden 5 lira olarak artan bir çuval un fiyatı, artık her ay 40 lira, 50 lira olarak artıyor. Yakında buğday taban fiyatı açıklanacak. 13 lira olması bekleniyor. 65 kilo buğdaydan bir çuval un çıktığını hesap ederken, bu durumda 50 kiloluk bir çuval un 850 lira olur. Karakılçık, tam buğday, siyez, karabuğday unlarının fiyatları özel sektörde almış başını gitmiş durumda. Fırıncılar olarak, ekmeğin en azından 10 lira olmasını bekliyoruz. Aksi takdirde maliyet yükünün altında ezilip yok oluruz.”