GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Mart 2022 Cuma 14:10

Eskiyörük’ten Bakan’a süt teşekkürü! Üretici desteği katlandı!

Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak sütün litre birim fiyatı ve prim desteğiyle 6.70 lira olması, süt üreticileri tarafından sevinçle karşılandı. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Süt fiyatı 5,70 + prim 1 TL= 6.70 TL oldu. Sesimizi duyarak, inekleri kesimden kurtardığı için Tarım Bakanımıza teşekkürler” mesajı yayımladı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – 30 Kasım’da alınan kararla, 8 Aralık 2021’de bir litre sütün fiyatı, destek primi hariç 4,70 lira yapılırken, yaklaşık 3,5 ay sonra fiyatta yeniden bir düzenlemeye gidildi. Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı kararla sütün litresi 5,70 lira olurken, 20 kuruşluk destekleme primi de 1 liraya çıkarıldı. Süt üreticileri 6,70’lik fiyatı şimdilik olumlu bulurken, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Tarım Bakanı Vahit Kirişci’ye teşekkür etti.

8 ARALIK 2021’DE 3,20’DEN 4,70 LİRAYA YÜKSELTİLMİŞTİ
Ulusal Süt Konseyi, bir süredir gündemde olan süt fiyatlarının artırılması konusunu karara bağladı. Konsey, 8 Aralık 2021’de 3,20 liradan 4,70’e yükseltilen süt fiyatını 5.70 lira olarak belirledi. Destekleme primini de 1 liraya çıkardı. Sütün litre fiyatını toplamda 6.70 liraya çıkaran bu karar, Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlıklarının temsilcilerinden oluşan Gıda Komitesi tarafından onaylandı. Tarım Bakanı Vahit Kirişci, sütteki yeni fiyat düzenlemesini açıkladı.

ESKİYÖRÜK: HER GÜN BİNLERCE İNEK KESİME GÖNDERİLİYORDU
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Her gün binlerce inek, süt para etmediği için kesime gönderiliyordu. Üretici, son 3,5 aylık süreçte çok büyük zarar etti. Yeni rakam yeterli mi? Tabii ki yeterli değil. En azından üreticinin faciadan dönüşü engellendi, binlerce inek kesilmekten kurtarıldı. Bu nedenle sevinçliyiz” açıklamasında bulundu. Sosyal medya hesabından da Tarım Bakanı Vahit Kirişci’ye teşekkür eden Eskiyörük, Egedesonsöz’e şu değerlendirmelerde bulundu:

SÜTÜN LİTRESİ, SÜT-OT PARİTESİNE GÖRE 7.70 LİRA OLMALIYDI
“Sütün litre fiyatının 7.50 lira olması lazım. Bir litre süt parasıyla, 1,3 kilo yem alabilmemiz lazım.  azından facia önlendi. Ot süt paritesine bakıldığında sütün 7.50 de değil, 7.70 lira olması gerekir. Şükürler olsun ki, en azından inekler kesime gitmekten kurtarıldı. Uğradığımız zararı telafi edecek bir rakam yok ortada. Zararımızı telafi etmemiz mümkün değil. Bizim için ilk etapta önemli olan, inekleri kesime gitmekten kurtarmaktı. Üç bakanlıktan oluşan Gıda Komitesi’nin onayıyla, yeni fiyat tarifesi ve prim, 1 Nisan’dan itibaren geçerli olacak.”