GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
28 Şubat 2024 Çarşamba 18:36

Eskinazi’den ‘eğitimde yapay zeka’ çıkışı: Tarikatlarla sözleşme imzalanacağına…

Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, yapay zeka ve gelecek teknolojilere dair açıklamalarda bulundu. Yapay zekaya her alanda önem verilmesi gerektiğini belirten Eskinazi, Milli Eğitim Bakanlığı’na eleştirilerde bulunarak, “Milli Eğitim Bakanlığı tarikatlar ve cemaatler ile sözleşme imzalayacağına yapay zeka kuruluşları ile anlaşma imzalamalıdır” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, yapay zekaya ve gelecek teknolojilere dair önemli açıklamalarda bulundu.

‘YA YENİ BİR YOL BULACAĞIZ YA DA YENİ BİR YOL YAPACAĞIZ’
Eskinazi, stratejinin önemine vurgu yaparak, “Bu kürsüden yaptığım konuşmalarda ticaret ve üretime dair zorluklardan bahsettim. Stratejinin babası olarak kabul edilen sözü ‘ya yeni bir yol bulacağız yeni bir yol yapacağız’ sözü bize yol göstermelidir. Strateji hepinizin bildiği gibi belirli bir amacı veya hedefi gerçekleştirmek için plan ve yaklaşımdır. Rakiplere karşı avantaj sağlamayı da kapsıyor” dedi.

‘APPLE ELEKTRİKLİ ARABADAN YAPAY ZEKAYA YÖNELDİ’
Elektrikli araba üretimi yatırımı ön plana çıktı son dönemlerde. Bizlerin tercihlerini her an izleyen ve veri oluşturan Apple’ın böyle bir çalışması vardı ama bunu sonlandırdığını ve burada çalışanlarını yapay zekaya aktardı. Apple strateji olarak yapay zekaya yöneldi. Yapay zekanın ilerleyen süreçte daha fazla alana gireceği kesin. Yapay zekanın en önemli özelliklerinden biri veri analizi. İnsanlık tarihi boyunca üretilen verilerin 6 ayda üretildiği belirtildi. Bu ilerleyen dönemlerde saatlere kadar düşecek. En önemli enstrüman yapay zeka olacak. Kullandığımız telefonlar her gün milyarlarca GB veri oluşuyor.

‘MEB TARİKAT VE CEMAATLERLE SÖZLEŞME İMZALAYACAĞINA…’
Yapay zekaya eğitimde yer verilmesine gerektiğine değinen Eskinazi, “Eğitimde de yapay zekanın önemi ortaya çıkıyor. Yapay zekanın avantajları ile e-ticaret’te de büyüyebiliriz. Mesleki teknik okullarımızda buna dair çalışmalar yapmalıyız. Milli Eğitim Bakanlığı tarikatlar ve cemaatler ile sözleşme imzalayacağına yapay zeka kuruluşları ile anlaşma imzalamalıdır. Yapay zekanın hız ve verimliğinden faydalanabiliriz” eleştirilerinde bulundu.

‘YAPAY ZEKAYI KULLANMAYANLAR MÜŞTERİ KAYBEDİYOR’
Yapay zekayı iş dünyasında kullananların müşteri kazandığını kullanmayanların ise müşteri kaybettiğini dile getiren Eskinazi, “Her nefes ve her adım artık kayda alınıyor. Mahremiyet ortadan kalksa da kişisel deneyimler ortaya çıkartıyor. Tüketicinin günlük kahve tüketimine yönelik olarak kahve firmaları yapay zeka sayesinde tüketiciye özel tanıtım yapıyorlar. Yapmayanlar müşteri kaybediyorlar. Sosyal medyada kişisel tercihler aile bireylerimizden daha iyi takip ediyor. Yapay zekadan korkmak yerine iş sürecimize dahil etmeliyiz. Yapay zekayı daha etkin kullanacak şekilde hareket etmeliyiz. Tıpta daha hızlı teşhis koyabilir, ortalama ömrü arttırabilir. Siber güvenlik alanında da mutlaka yararlanabiliriz” dedi.

‘VR İLE İŞ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇTİK’
Yapay zekanın dışında sanal gerçeklik (VR) ile de iş dünyasının büyük katkılar alabileceğini belirten Eskinazi, “Eğitim hayatımızın bir parçası haline geldi. Yapay zeka eğitim alanında da bize olanaklar sunacak. Öğrencilere özel metotlar sunabilir. Bu kadarla sınırlı olmayacak, öğrenme tarz ve sınırlarını anlayabilecek ve buna göre metotlar geliştirebilir. Daha hızlı öğrenmelerine katkı sağlayacak. Sanal gerçeklik ile interaktif bir öğrenme deneyimi yaşatabilir. Biz EİB olarak Avrupa Birliği kapsamında iş kazaları ile ilgili olarak VR’dan faydalandık ve olumlu katkı sağladı. VR ve yapay zeka dil becerilerinde de önemli katkılar sunabilir” ifadelerini kullandı.

‘DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ TAKİP ETMEZSEK G-20’NİN DE ALTINA DÜŞEBİLİRİZ’
Son olarak yapay zeka gibi teknolojik gelişmeler takip edilmediği sürece Türkiye’nin G-20 ülkelerinden bile daha alt kademeye düşebileceğinin altını çizen Eskinazi şunları söyledi:

Sipariş takibi, sürdürülebilirlik gibi yapay zeka ile optimize edebiliriz. Taşıma için de maliyet düşüşleri sağlayabiliriz. Lojistik gecikmeleri ve hava durumlarını ön plana alabilir. Kişiselleştirilmiş pazarlamaya olanak sağlayabilir. Farklı dil ve kültürlerde destek olabilir. Yapay zeka iş sürecinde verimlilik sağlayabilir. Enerji tüketimlerini optimize edebilir. Doğru bir strateji ile maksimum verim sağlayabiliriz. Eğitim sistemimize hızla entegre edilebilir. Başarılı modelleri inceleyebiliriz. Değişim ve dönüşümü takip ederek başarıyı yakalayarak en büyük 10 ekonomi arasında olabilir ya da G-20’nin de altına düşebilir.