GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
13 Temmuz 2023 Perşembe 09:44

Eski başkan 'diğerleri faydasız' dedi: Ayvalık, İzmir'e bağlanmalı!

Ayvalık’ta iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Hasan Bülent Türközen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Ayvalık’ın Bergama veya Edremit’e bağlanacağı tartışmalarına sert giriş yaptı. Türközen, “Adım başı il mi olur? Ayvalık, eğer Balıkesir dışında bir yere bağlanacaksa, o il ne Edremit’tir, ne Bergama’dır. Bağlanacağımız il kesinlikle İzmir olmalıdır. Çünkü Ayvalık’a faydası olacak tek il, İzmir’dir” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ayvalık’ta 2004-2014 yılları arasında Belediye Başkanı olarak görev yapan Hasan Bülent Türközen, Ayvalık’ın, il yapılması planlanan Bergama veya Edremit’e bağlanacağı iddialarına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla tepkisini dile getiriyor. Egedesonsöz’e konuşan Türközen, “Her 50 kilometrede bir il mi olur Allahaşkına? Ayvalık’a Balıkesir’in doğru dürüst katkısı olmamış, Edremit mi fayda getirecek, Bergama mı? Eğer Ayvalık, Balıkesir dışında bir yere bağlanacaksa, o il, kesinlikle İzmir olmalı. Çünkü İzmir, Ayvalık’a çok daha faydalı olur” ifadelerini kullandı.

AYVALIK, EDREMİT VEYA BERGAMA’YA BAĞLANAMAZ
Sosyal medya hesabından yaptığı “Ayvalık’ın bağlanacağı tek il vardır o da İZMİR! Balıkesir yıllardır kamburdur bizler için, hem sosyolojik hem de ekonomik olarak! Ne Edremit’e ne Bergama’ya Ayvalık bağlanamaz! Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık, topyekün Edremit ve Bergama’nın il sınırlarına yönelik lobi çalışması ve mücadele başlatmalıdır” diyen Hasan Bülent Türközen, “İl olmayı Edremit’ten, Bergama’dan daha çok hak eden ilçelerimiz var. İlçeleri il yapma olayı, tamamen siyasi bir oyun. 50 kilometre bir il olmasını doğru bulmuyorum. Müsriflikten başka bir şey değil. Ayvalık Balıkesir’e 130, İzmir’e 15 kilometre uzaklıkta. İzmir Büyükşehir’in verdiği hizmeti, Bergama Belediyesi verebilir mi, Edremit verebilir mi?” diye çıkıştı.

İktidar partisinin, Balıkesir’i sağlama almak amacıyla böyle bir yönteme başvurduğunu öne süren Hasan Bülent Türközen, “Çünkü AK Parti’nin kimyasını, Edremit, Ayvalık, Bandırma gibi sahildeki şehirler bozuyor. Bundan rahatsız oluyorlar” iddiasında bulundu. Türközen, il tartışması ve “Balıkesir sırtımızda kambur” ifadeleriyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

BALIKESİR, AYVALIK’IN SIRTINDA KAMBURDUR, ÇÜNKÜ…
“Edremit veya Bergama il olsa, buralara daha mı çok hizmet gelecek? Tabii gelmeyecek. Valilik binası, lojman gibi yatırımlar dışında ekstra bir şey olmayacak. Evet; Balıkesir sırtımızda bir kamburdur. Bizim geçimimiz turizm ve zeytinden. Bu iki unsur, Balıkesir’i yönetenlerin umurunda bile değil. Çünkü Balıkesir’in özünde hayvancılık var. Gıda sanayi üzerine kurulu bir şehir. Bizi anlamıyorlar. Zeytinyağımız, turizmimiz Balıkesir’i pek ilgilendirmiyor. Balıkesir’in Ayvalık ile ilgili bir projesi de yok zaten.  Keşke biz de İzmir’e bağlı olsaydık. Eğer Ayvalık Balıkesir dışında bir yere bağlanacaksa, o kent, Bergama ya da Edremit değil, kesinlikle İzmir olmalı. Çünkü İzmir, bizim ruhumuza daha uygun. İzmir’in ilçelerine yaptığı hizmetler, Balıkesir Büyükşehir’in ilçelerine, özellikle Ayvalık’a getirdiği hizmetlerden çok daha fazla. İzmir Büyükşehir’in gücüyle, turizme katkısıyla, tarıma katkısıyla, Balıkesir Büyükşehir’in bu alanlardaki katkıları aynı olabilir mi? Maalesef Balıkesir Büyükşehir, İzmir Büyükşehir kadar güçlü ve turizmi, tarımı öne çeken bir belediye değil. Bunu çok net bir şekilde görüyoruz. İzmir, özgürlüğün kentidir. Ayvalık da öyle. Eğer İzmir’e bağlanırsak, uyum sorunu yaşanmaz. Balıkesir bize, yani Ayvalık’ın sırtında kamburdur; çünkü Balıkesir’in Ayvalık’a hiçbir katkısı yok.  Edremit’in de il olmasına gerek yok, Bergama’nın da… Eğer bölge daraltılacaksa, tamam Edremit de il olsun, Bergama da il olsun; oldu olacak Ayvalık da il olsun. Versinler Ayvalık’a Dikili’yi, Gömeç’i, Altınova’yı da ilçe yapsınlar. Bunun bir amacı olmalı. Böyle bir düzenleme fayda getirmeli ama fayda getirmesi mümkün değil. Balıkesir, ilçelere bir hizmet mi götürecek? Önce Edremit, sonra Burhaniye’ye o hizmet götürülür, sonra Ayvalık’a sıra gelir. Kamu kaynaklarından en son yararlanan ilçeyiz. Tekrar söylüyorum; 50 kilometrede bir il olması kabul edilemez. Bu bir siyasi oyundur. Ayvalık, Balıkesir dışında bir yere bağlanacaksa, o il kesinlikle İzmir olmalıdır.”