GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
13 Haziran 2017 Salı 12:30

Eski Başkan Özfatura'dan 'kale' çıkışı: İzmir'de seçim kazanamaz!

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, “İzmir CHP’nin kalesi değil ama AKP karşıtı bir tepkinin olduğu da açık. AKP İzmir’de seçim kazanamaz. Bir kere İzmir politikası A’dan Z’ye hatalı. İzmirliler yapılan haksızlıkları analiz ediyorlar. Son referandum bunu gösterdi” dedi

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir’de hemen hemen her dönem gün yüzüne çıkan ‘CHP’nin kalesi’ tartışmaları bu kez Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama sonrasında alevlendi.

Başkan Kocaoğlu’nun, "İzmir CHP’nin kalesi değil. Burası daha çok merkez sağa yakın bir kent. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin felsefesi ve yönetim biçimi İzmir insanıyla örtüşmedi" konuşmasının ardından gözler kentte iki farklı merkez sağ partiyle seçim kazanan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura’ya çevrildi.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Başkan Özfatura net mesajlar verdi.

'KALE DEĞİL AMA AKP KARŞITI'
Merkez sağ parti adayı olarak yarıştığı seçimlerde İzmir’de en son göreve gelen isim olan Özfatura, “İzmir kale falan değil. Bu kent daha seçici oy kullandığı için kale tabiri olmuyor. Ama AKP karşıtı bir tepkinin olduğu da açık. Her seçimde sonuçlar mevcut duruma göre, genel tabloya göre değişebiliyor” dedi.

'İZMİR’İN KÜLTÜR DÜZEYİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN…'
Özfatura iktidar partisinin İzmir’de seçim kazanamamasının sebebini de söyledi. Meselenin altında ideolojik bir kaygı yatmadığını belirten Özfatura, “Bir kere İzmir politikası A’dan Z’ye hatalı. Türkiye politikası daha hatalı. İzmir’in kültür düzeyi yüksek olduğu için istismar sahası dar. Bir de İzmirliler yapılan haksızlıkları,yanlışlıkları analiz ediyorlar” diye konuştu.  

'AKP İZMİR'DE SEÇİM KAZANAMAZ'
İlerleyen dönem için konuşan Özfatura referandumdan örnek verirken önemli açıklamalarda bulundu. Özfatura, “AKP İzmir’de seçim kazanamaz. Son referandum bunu gösterdi. Baskı ve haksız yarışa rağmen 30 ilçede hayır çıktı. Belediye başkanı AKP’li olan ilçeler dahil böyle bir sonuç çıktı” ifadelerini kullandı.  

İZMİR’DE MERKEZ SAĞA 1994’TEN İTİBAREN VETO
Özfatura, Anavatan Partisi’nin (ANAP) kuruluşundan sonra 1984’te yapılan ilk yerel seçimde ANAP adayı olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı. 1989 yılında CHP‘li Yüksel Çakmur karşısında seçimleri kaybetti. 1994 yılında bu sefer Doğru Yol Partisi (DYP) adayı olarak yeniden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. İzmir seçmeni daha sonra gerçekleşen hiçbir yerel seçimde merkez sağ partiden bir adayı göreve getirmedi.