GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
25 Kasım 2023 Cumartesi 09:00

Erdoğan imzaladı… O holdinge İzmir teşviği!

İzmir’de nafta ikamesi geri dönüşümden piroliz yağı üretimi yapacak firmaya teşvikler verileceği açıklandı. Teşvik verilecek firma ise Doğtaş ve Kelebek Mobilya’yı da bünyesinde bulunduran Doğanlar Yatırım Holding’e ait.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre İzmir’de nafta ikamesi geri dönüşümden piroliz yağı üretim tesisi yatırımına devlet teşviği verilecek.

Biotrend İleri Dönüşüm ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sanayi Anonim Şirketi’nin İzmir ilinde yapacağı üretim proje bazında desteklenecek.

Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre şirketin 9 milyar 181 milyon 700 bin TL yatırım yapması karşılığında ve yılda 55 bin ton nafta ikamesi geri dönüşümden piroliz yağı üretmesi karşılığında çeşitli teşvikler verilecek.

Bu teşvikler ise gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi (%100 oranında ve yatırıma katkı oranı %60), sigorta primi işveren hissesi desteği (5 yıl boyunca azami tutar sınırı olmaksızın), nitelikli personel desteği (azami 100.000.000 TL) ve yatırım yeri tahsisi. 

FİRMA KİME AİT?
Teşvik verilecek Biotrend Enerji ise Doğanlar Yatırım Holding bünyesinde yer alıyor. Ayrıca İzmir’in Bergama ilçesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çöp tesisini yapmayı planlayan Doğu Star Elektrik de Doğanlar Yatırım Holding bünyesinde yer alıyor Çanakkale merkezli Doğtaş Mobilya’nın da sahibi olan Doğanlar Holding’in enerji yatırımları konusunda birçok şirketi bulunuyor. Doğtaş ile birlikte Kelebek Mobilya’nın da yüzde 70’ine sahip olan şirketi Davut Doğan, Adnan Doğan gibi isimler yönetiyor.