GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Haziran 2022 Salı 11:58

Erdoğan'dan NATO zirvesi öncesi açıklama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için İspanya'ya hareketi öncesi açıklama yaptı. Erdoğan, ''İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üye olacaklarsa Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundalar. Kuru laf istemiyoruz netice istiyoruz'' dedi. ABD Başkanı Biden ile bu sabah telefonda görüştüğünü de belirten Erdoğan, zirvede bir araya gelebileceklerini söyledi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Zirve Ukrayna'daki savaşın devam ettiği kritik dönemde yapılıyor. Zirve önemli bir kilometre taşı olacak. NATO'ya önümüzdeki dönemde yön verecek konsept kabul edilecek.

İkili görüşmelerimde PKK gündemimizde olacak. İsveç ve Finlandiya tavrımızı bir kez daha anlatacağız. PKK'nın bu ülkelerde hareket etmesine mani olunmalı. İsveç ve Finlandiya'nın olduğu 4'lü zirve gerçekleştireceğiz. NATO'ya üye olacaklarsa Türkiye'nin güvenlik endişesini gidermek zorundalar.

Türkiye göç hareketlerinin önlenmesinde kritik öneme sahip ülke. İkili görüşmelerde hem NATO bünyesindeki iş birliğini hem de küresel gündemi özellikle değerlendireceğiz.

Bugün Cüneyt Arkın'ı kaybettik. Ailesine ve sevenlerine şahsım ve milletim adına başsağlığı diliyorum.

"BU SABAH BIDEN İLE GÖRÜŞTÜK"
Biz NATO'nun 70 yıllık üyesiyiz. Türkiye rastgele NATO'ya katılmış bir ülke değil. Bu sabah Biden ile görüşme yaptık. Tekrar bir araya gelme arzusunu ifade etti. Gerekirse NATO Zirvesi'nde de bir araya geleceğiz.

Biz 4'lü görüşmeyi tekrar yapacağız. Finlandiya ve İsveç'le. Biz kuru laf istemiyoruz, netice istiyoruz. Orta sahada top çevirmekten bıktık. 

Bunları da Sayın Biden'la görüşmemizde dile getireceğiz. Bunları hep yaşadık. Her türlü terörist saldırıya uğradık ve bunları anlatacağız.

ABD'yle olan en önemli görüşmemiz F-16'ydı. Orada da oyalama meselesi devam ediyor.

Artık biz bunların iyice ne olduğunu biliyoruz. Darbe girişimi yapan FETÖ'nün kaçtığı yer neresi oldu Yunanistan. Bu teröristleri bunlar el bebek gül bebek beslediler. Bunları artık biz yutmuyoruz. Türkiye'ye karşı şahsiyetli bir duruş bekliyoruz. 

MİÇOTAKİS'E TEPKİ
Miçotokis'le ikili görüşme yapmam mümkün değil. Yunanistan'la yüksek düzeyli stratejik toplantımız vardı, bunu kaldırdım. Artık yapılması mümkün değil, bitti o iş. O kapıyı kapattık. Bundan sonra kendilerine çekidüzen verecekler.

En önemli güç Türkiye. Türkiye gibi bir gücü kaybetmeyi NATO göze alabilir mi? Türkiye gücünü NATO için istikrarlı bir şekilde kullanmıştır. Biz bu tavizsiz yürüyüşümüzü devam ettirmek de kararlıyız. 

Terörle mücadelede binlerce TIR silah bu teröristlere verildiğinde NATO ne yaptı? TIR'lar dolusu silahlar ABD'den geldi. Görüşmemizde yine söyleyeceğiz. Nasıl NATO'da omuz omuza vermiş iki ülkesiyiz ki teröre bu silahlar veriliyor. Yunanistan için Rusya'ya karşı dediniz. Peki bu silahlar kime karşı kullanılıyor?

Artık biz bunları çok iyi tanıyoruz. Bunları perdeypey gündeme getirme derdinde olacağız.

TAHIL KORİDORU
Şu anda bazı takvim belirleme çalışmaları olayların gelişmesine göre olur. Olaylar bazı yerlerde bakıyorsunuz çok su altı gidiyor bazı yerlerde su üstüne çıkıyor.