GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Kasım 2018 Cuma 08:38

Erdoğan'dan İzmir'deki üniversiteye Rektör ataması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 üniversiteye yaptığı rektör atamalarına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğüne Prof. Dr. Yusuf Baran getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Arif Karademir, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Bülent Çakmak, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Kaya, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Gülfettin Çelik, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğüne Prof. Dr. Yusuf Baran, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Mersin Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cem Zorlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve Kadir Has Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Meryem Sondan Durukanoğlu Feyiz atandı.

AA'nın haberine göre; söz konusu atamalar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13'üncü ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2'nci, 3'üncü ve 7'nci maddeleri gereğince gerçekleştirildi.

'ALLAH UTANDIRMASIN'
Prof. Dr. Baran, Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğü'ne atanmasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden "Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri ve onayı ve YÖK Başkanımız ve YÖK Genel Kurul üyelerimizin teveccühü ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü rektörlüğüne atanmış bulunuyorum. Allah utandırmasın" notunu paylaştı.

PROF. DR. YUSUF BARAN KİMDİR?
Prof. Dr. Yusuf Baran 11 Aralık 1977 yılında Batman’da doğdu. Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini sırası ile 2002 ve 2006 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü'nden aldı. Doktora çalışmaları sırasında  NATO-A2 bursu kazanarak 6 ay süresince Amerika, Medical University of South Carolina, Hollings Cancer Center’da misafir araştırmacı olarak bulundu (2005 Temmuz- 2006 Şubat).

2007-2015 yılları arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2015 Yılının başından beri Abdullah Gül Üniversitesi, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı olarak çalışmaktadır.

Yusuf BARAN’ın 20’nin üzerinde bilimsel araştırma projesi, 300'ün üzerinde makalesi, kitap bölümü ve bildirisi, 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası ödülü vardır.

Bu ödüllerden bazıları 2010 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’nden “Yılın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”, 2012 yılında Moleküler Kanser Araştırma Derneği’nden Yılın Kanser Araştırmacısı Ödülü, 2012 yılında Kocaeli Üniversitesi’nden “Fen Bilimleri Bilim Teşvik Ödülü” 2012 yılında “Küresel Genç  Akadem Üyeliği” 2013 yılında Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği tarafından “Bilimsel Önderlik alanında Türkiye’nin en başarılı İnsanı Ödülü” 2013 Yılında Bilim Kahramanları Derneği’nden “Yılın Bilim İnsanı Ödülü”’nü almıştır. 2014 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Feyzi Akkaya Bilimsel Etkinlikleri Destekleme (FABED) Fonu ndan “FABED Eser Tümen Üstün Başarı Ödülü”, Deneysel Hematoloji Derneği’nden “Üstün Hizmet Ödülü”,  2013 Yılında, Dünya Ekonomik Forumu tarafından "2013 Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü”nü almıştır. Bu Ödül, her yıl tüm dünyadan "akademik mükemmeliyet, topluma hizmet ve dünyayı değiştirme potansiyeli" bulunan 40 yaşın altındaki 40 lider genç bilim insanına verilmektedir.

Yusuf Baran halen TÜBİTAK Yürütme Kurulu Üyeliği; Türkiye Bilimler Akademisi, Kanser Çalışma Grubu Üyeliği; Küresel Genç Akademi, Yönetim Kurulu Üyeliği; Dünya Ekonomik Forumu, Yılın Genç Bilim İnsanı programı üyeliği; Bakü Hümanitar Forum Üyeliği görevlerini yürütmektedir.

Yusuf Baran bilimsel çalışmalarını kanser moleküler biyolojisi, moleküler hematoloji, çoklu ilaç dirençliliği mekanizmaları, direncin geri çevrilmesi, apoptoz mekanizmaları, biyoaktif sfingolipidlerin apoptoz ve ilaç dirençliliği üzerine etkileri, kombine terapiler ve sinyal yolakları üzerine devam ettirmektedir.