GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Mayıs 2022 Salı 08:23

Enerji krizi yeni bir dönemin kapısını aralıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın ardından Moskova'ya gelen yaptırımlar ve küresel enflasyondaki artış nedeniyle Avrupa'nın pek çok ülkesinde enerji kriziyle mücadele planları devreye sokuldu. Almanya duş süresini kısaltmayı tavsiye ederken, İtalya ve İspanya'da klimalara müdahale geldi. Fransa ise enerji krizinin yeni bir protesto dalgası oluşturacağını tavsiye ediyor.

Avrupa Birliği`nin Rus doğalgazına ve petrolüne bağımlılığı azaltma konusundaki çabaları artarken, birçok sektör enerji krizi nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Ülkeler ise vatandaşlarına tasarruf tedbirlerini artırma tavsiyesi yanı sıra kamu alanlarında zorunlu tasarruf önlemlerini devreye sokuyor.

YEŞİL ENERJİ PLANI DURABİLİR
Yeşil enerji alanında çalışmalarına hızla devam etmeyi planlayan ve 2030`a kadar tamemen yenilenebilir enerji kaynakları kullanmayı hedefleyen Almanya, kömürle çalışan ve petrolle çalışan tesisleri geri getirmesine izin veren bir acil durum kararnamesi yayınlayacağını duyurdu. Acil durum planı, Berlin`in altı aya kadar parlamentonun onayı olmadan kömür tesislerini faaliyete geçirmesine izin verecek.Ayrıca, Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, ülkesinin Rus enerjisinin fişini çekebilmesi için Almanlardan enerji tasarrufu yapmaya başlamasını istedi. Habeck, “Şu anda herkesten enerji tasarrufuna katkıda bulunmalarını istiyorum. Kullanılmayan her kilometre, Rusya`nın enerji kaynaklarından uzaklaşmayı kolaylaştıran bir katkıdır. Böylece iklimi de koruyoruz.” dedi.

DUŞ ALMADAN ÖNCE İKİ KEZ DÜŞÜNÜN
Almanya`nın enerji, gaz, posta ve demiryolu düzenleyicisi Bundesnetzagentur`un başkanı Klaus Mueller, n-tv`ye verdiği söyleşide, "Haftanın yedi günü gazla ısıttığınız suyla gerçekten sıcak bir duş almanız gerekip gerekmediği konusunda kendinize bir soru sormanız gerekecek" dedi.Almanya`nın sanayide çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrolü, gazı ve kömürüne diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olduğu görülüyor. Ülke, ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55`ini, ham petrolün yüzde 35`ini ve kömürün yüzde 45`ini Rusya`dan karşılıyor.

KLİMALARA TASARRUF AYARI
İtalya`da enerji kullanımına ilişkin bir hükümet kararnamesinde yapılan değişikliğe göre, okul ve diğer kamu binalarındaki iklimlendirme sistemleri, yılın en sıcak aylarında sıcaklığı 25-27 santigrat dereceden düşük tutmayacak şekilde ayarlanacak.1 Mayıs`ta başlayacak ve gelecek yıl 31 Mart`a kadar geçerli olacak kurallara göre, kış aylarında 19 dereceden fazla ısıtma yapılamayacak. Müfettişlerin yapacağı denetimlerle, limitleri aşan yerlere 500 ila 3 bin euro arasında değişen cezalar kesilebilecek.

27 DERECE ZORUNLULUĞU
İtalya`nın ardından benzeri bir girişim İspanya`dan geldi. İspanya hükümeti, yaklaşan enerji krizine karşı alınacak önlemler kapsamında kamu binalarında kullanılan klimaların 27 derece altına düşmesini yasaklama kararı aldı. Ülkede yaz aylarındaki ortalama sıcaklık 40 santigrat derecenin üzerine çıkabiliyor. Alınan yeni tedbirler uyarınca, kış aylarında ise ofislerdeki sıcaklık 19 derecenin üzerine çıkarılamayacak. Söz konusu kuralların `teknik altyapının bulunması durumunda` uygulanabileceği belirtildi.

SPOR SALONLARI VE YÜZME HAVUZLARI RİSK ALTINDA
Financial Times`ta yer alan habere göre, elektrik fiyatlarındaki hızlı artış, fitness kulübü sahiplerini çalışma saatlerini azaltarak, havuzlarındaki sıcaklıkları düşürerek ve tam aydınlatmayı bırakarak tasarruf etmeye zorluyor. Ayrıca, spor salonuna gidenlere son zamanlarda kulüp duşlarında harcadıkları zamanı azaltmaları tavsiye ediliyor. Uzmanlar, 2019`dan bu yana ülkedeki elektrik fiyatlarının yüzde 100`den yüzde 150`ye yükseldiğini, bunun da özellikle COVID-19 pandemisi karantinaları sırasında fitness merkezlerinden borç yükümlülüklerinin artmasına yol açtığını ve yıl sonuna kadar kapanmalarına yol açabileceğini hesaplıyor.

SARI YELEKLİLER KORKUSU
Artan akaryakıt fiyatlarının geçim maliyetlerini arttırdığı gerekçesiyle başlayan sarı yelekliler hareketine benzer bir tepkinin ortaya çıkmasından endişe eden Fransa hükümeti yükselen enerji fiyatları karşısında derhal bir önlemler paketini hayata geçirdi ve düşük gelirli 5,8 milyon haneye 100 euro tutarında yardım çekleri gönderdi. Bu paketin devlete yaklaşık 8 milyar euroluk bir maliyeti olduğu hesaplanıyor. Hükümet ayrıca devlete bağlı enerji şirketi EDF`nin 2022 yılı içinde elektrik fiyatlarında yapacağı artışı yüzde 4 ile sınırlı tuttu. Bu durum EDF`nin ürettiği elektriği piyasa fiyatının altına satması anlamına geliyor. EDF bu planın yatırımcılara yaklaşık 8,4 milyar euro mal olacağını bildirdi.(TRT)