GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
4 Mayıs 2022 Çarşamba 09:11

Enerji devinden GES hamlesi!

İş insanı Ebubekir Tivnikli’nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Eksim Enerji, Bergama’daki rüzgar enerji santrallerine ek olarak kurmak istediği güneş enerji santralleri için bakanlıktan ilk onayı aldı. Projenin bakanlıktan geçmesi halinde 7,38 hektar büyüklüğündeki tarım alanına 13 binden fazla güneş enerji paneli dikilecek.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle Bergama Koyuneli Mahallesi’ne 8 adet rüzgar enerji türbini diken Tivnikli Ailesi’ne ait Eksim Enerji kapasitesini artırmak için harekete geçti.

Şirket rüzgar türbinlerine ek olarak bölgeye güneş enerji santralleri dikerek Ovacık Rüzgar Enerji Santrali’ni ‘Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Hibrit)’ tesisine çevirmeyi amaçlıyor.

Santralin ruhsat sahasının sınırları içerisindeki 73 bin 829 metrekare büyüklüğündeki 5 parsele dikilecek güneş enerji panelleri ile şirket 28,8 MWm’lık üretim kapasitesine 5,994 MWm daha artırmış olacak.

13 BİN 320 GÜNEŞ PANELİ 
Bakanlığın ‘çevresel etki değerlendirme’ (ÇED) sürecini başlattığı projenin onaylanması halinde tarım arazilerine 13 bin 320 güneş enerji paneli dikilecek. Şirket, GES santralleri için 17 milyon 982 bin TL yatırım yapma hazırlığında.

ENDEMİK TÜRLERİN YAŞAM ALANI
En yakın yerleşim yerine 694 metre uzaklıkta olan proje sahası aynı zamanda İzmir Deliçayı ve Bodur Kekiği isimli endemik türlerin de yaşam alanı.

ŞİRKET KİME AİT?
Eksim Holding bünyesindeki Eksim Enerji’nin yönetim kurulu başkanlığını iş insanı Abdullah Tivnikli’nin oğlu Ebubekir Tivnikli yürütürken, şirketin Türkiye’nin pek çok noktası dışında Gürcistan, Rusya, Ukrayna ve Romanya’da enerji yatırımları bulunuyor. Aynı zamanda Eksim Holding’in de yönetim kurulu başkanı olan Ebubekir Tivnikli’nin düğününe dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı. Dicle Elektrik Şirketi'nin de sahibi olan Eksim Holding son 10 yılda devletten en fazla elektrik ihalesi alan şirketler arasında yer alıyor.