GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Mart 2023 Perşembe 14:45

Emekli-Sen İzmir’den ‘2 bin TL’ tepkisi!

DİSK Emekli-Sen Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak, “Seçim öncesi, oy avcılığı yapılıyor. Aslında bir değişme yok. 7 bin 500 TL’nin 2 bin lirasını hazineden veriyorlar. Maaş aynı. Maaşlarda bir artış yok. Doğrudan doğruya, AK Parti hükümetinin sadaka anlayışı var. Açlık ve yokluk insanların iliğine oturdu” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Emekli maaşlarına yeni yıl öncesi yapılan zamlarla birlikte en düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL olmuştu.

Yaklaşan seçimlerin öncesinde, emekli maaşlarına yeniden 2 bin TL zam yapılacağı duyuruldu. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı canlı yayında emekli maaşına 2 bin TL zam yapıldığını söyleyerek en düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye yükseldiğini aktardı.

DİSK Emekli-Sen Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özkaynak, konuyla ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

YAPILAN ZAMMIN DEĞERİ YOK
Özkaynak, yapılan zamların açlık sınırı altında kaldığını ifade ederek, “Seçim öncesi, oy avcılığı yapılıyor. Aslında bir değişme yok. 7 bin 500 TL’nin 2 bin lirasını hazineden veriyorlar. Maaş aynı. Maaşlarda bir artış yok. Doğrudan doğruya AK Parti hükümetinin sadaka anlayışı var. Bunu vererek insanların gönlünü kazanmayı düşünüp ve dolayısıyla da o avcılığı yapmaya çalışıyorlar. Onun dışında başka bir şey ifade etmiyor. DİSK-AR’ın araştırmasına göre açlık sınırı 9 bin 234 TL, yoksulluk sınırı da 32 bin liraya dayandı. Bu koşullarda bu verilen 7 bin 500 TL’nin bir değeri zaten yok. Kıymanın kilosu 300- 400 liraya dayandı. Yumurtanın 3 TL ile 6 TL arasında fiyatlandırılması, peynirin 200 TL civarında olduğu bir zamanda böyle bir parayla geçinmek mümkün mü?” dedi.

AÇLIK VE YOKLUK İNSANLARIN İLİĞİNE OTURDU
Özkaynak açıklamasında şunları söyledi:

“Bir de emeklilerin kiracı olduğunu düşünün, İzmir’de kiralar uçtu. Nasıl geçinecekler? Uygun fiyata ev bulunmuyor. Basın açıklamalarımızda da hep şunu dedik;  ‘Yiğit muhtaç oldu kuru soğana’… Kuru soğan da 20 liraya dayandı. Kuru soğanı bile alabilecek hal kalmadı. Açlık ve yokluk artık insanların iliğine kemiğine oturdu. Bu hükümetin bu aymazlığı yeter. Emekliler hâlâ akıllarını başlarına alıp da bu iktidarı değiştirmezse vallahi böyle sürünmeye devam edeceğiz demektir. Verilecek olan 2 bin TL, bir nebze en düşük emekli maaşını alanları mutlu eder ancak insanca bir yaşam için yeterli değildir”

Yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

-Emekli aylıkları yasayla artırılır. Yetki TBMM'dir.
-En düşük emekli aylığı 7.500 olmuyor. Eğer yasa çıkarsa 7.500 TL'den düşük aylıklar Hazine tarafından 7.500 TL'ye tamamlanacak. 
-Emeklilerin kök aylıkları aynı kalacak.  Gelecekteki zamları kök aylıkları üzerinden alacaklar, 7.500 TL üzerinden değil.
-En düşük emekli aylığının 7.500 TL’ye yükseltilmesinin 7.500 TL'den fazla emekli aylığı alanlara bir faydası olmaz.
-Yapılması gereken, en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi ve bütün emekli aylıklarına seyyanen (aynı oranda) zamdır.
-Emekli aylıklarının sefalet düzeyine düşmesinin sebebi, AKP Hükümetinin 2008'de çıkardığı 5510 sayılı yasadır.
-TBMM’de düzenlenmesi gereken intibak (denkleştirme) yasasının bir an önce meclisten geçirilerek kanunlaşması sağlanmalıdır.