GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Şubat 2024 Pazartesi 11:10

Ekonomist Erkan’dan uyarı: Dolar 50 TL üstü olabilir!

Ekonomist, Prof. Dr. Hüsnü Erkan, seçim döneminde enflasyonun düşmesinin mümkün olmadığını belirtti. Erkan, “10 TL’lerden 30’lara yükselen dolar, seçim sonrası 50 TL üzerine çıkabilir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-  Yaklaşan yerel seçimler dolayısıyla, gözler seçim sonrası döviz kurlarına çevrildi. Yüksek enflasyon ve artan kur dolayısıyla vatandaşların da alım gücü düşerken yaşanan dengesizliği ortadan kaldırma hükümetin çalışmaları sürüyor.

Öte yandan yeni atanan Merkez Banklası Başkanı Fatih Karahan "Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

PARA POLİTİKASI GÜVEN VERMİYOR
Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, ekonomide son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Seçim döneminde enflasyonun düşmesinin mümkün olmadığını belirten Erkan, “Enflasyonu seçim döneminde düşüremezler. Seçim döneminde giderler, harcamalar artacaktır. Enflasyonun düşmesi sadece parasal sıkılaşma ile gerçekleşmeyecektir. Bütçe açığı var. Ülkede sağlığı işleyen bir demokrasi olmadığı için uygulanan politikalar insanlara güven vermiyor. Her yüksek gelen enflasyon karşısında insanlar nasıl güven duysun? Para politikasında  başarı, verilen sözlere halkın inanmasıyla gerçekleşir.” dedi.

ENFLASYONDA ARTIŞ BEKLENTİSİ
Ekonomist Erkan, seçim sonrası, Nisan- Mayıs aylarında esnflasyonun yükselmesinin devam edeceğini kaydederek, “Sonbahar aylarında sıkılaştırmayı sürdürürlerse kısmen enflasyonda düşme meydana gelebilir ancak sağlıklı bir ekonomiye oturtmak çok daha kapsamlı politikalar gerektirir. Piyasa sisteminde kurumsal çerçeve oturtulmalı. Piyasa sisteminin ve demokrasi çoğulculuğu meydana gelmelidir. Toplumda uzlaşma ve dayanışma çok önemlidir. Edilen kavgalarda toplum ve devlet zarar görür. Kavga edilen toplumda enflasyon düşmez. Enflasyonu düşürmek için politikaları tümden değiştirmek gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

DOLAR, 50 TL ÜZERİNİ GÖREBİLİR
Enflasyonu düşük göstermek için enflasyon sepetiyle oynamanın çözüm olmadığını ifade eden Erkan, ekonomi politikalarının değişmediği sürece dövizde artış yaşanacağını vurgulayarak, “Bu politikalar değişmezse, 10 TL’lerden 30’lara yükselen dolar, seçim sonrası 50 TL üzerine çıkabilir” dedi.