GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Nisan 2023 Pazartesi 08:27

Ekim alanlarında daralma... Pamuk üreticilerinden acil çağrı!

Ege Bölgesi'nde pamuk üretiminin önde gelen merkezi olan Söke'de pamuk ekim hazırlıkları başladı. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Pamuktan para kazanamıyoruz. Para kazanacak şekilde değil maliyetleri karşılayacak şekilde üretim var. Bu yüzden ekim alanları küçülecek gibi görünüyor. Yüzde 20'lik bir düşüş şu an için kesin” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi’nde pamuğun yetiştiği verimli ovalardan birisi olan Söke’de çiftçinin satış fiyatları dolayısıyla yüzü gülmedi. Bol su gerektiren pamuk üretiminde kuraklık ve düşük satış fiyatı dolayısıyla ekim alanlarında küçülme yaşanma endişesi bulunuyor.

Konuyla ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, geçen yıl kuraklık nedeniyle beklediklerini bulamadıklarını ifade ederek, “Ege Bölgesi'nin pamukta başkenti Söke'dir. Tarla hazırlıklarımız başladı. Havalar ılıman devam ederse çiftçilerimiz bu ay ekime başlayabilir. 20 Nisan- 20 Mayıs arası ekim sona erer. 2022 yılında 2021 yılına göre kötü bir yıl geçirdik. 2021 yılında pamuk iyi fiyat yaptı. Girdi maliyetleri daha düşüktü ve pamuğu iyi fiyata sattık. 2022 yılında mazot, gübre, tohum, zirai ilaç gibi maliyetlerde yüzde 200 ile 300 bir artış oldu ancak pamuğu 16 liradan sattık. Şu an 20 liranın üzerinde olmasını beklediğimiz pamuk 16 liradan satıldı. Bir nebze 17-18’e yükselse de 22-25 TL ile fiyat bekliyorduk. Dolayısıyla 2022 yılında pamuktan para kazanamadık” ifadelerini kullandı.

İKİ KEREDEN FAZLA SU YOK
2023 yılında üreticinin umutsuz olduğunu vurgulayan Tanyeri, “2023 yılında da barajlarımızdaki su yetersiz. DSİ ile beraber yapılan planlamada pamuğa iki kez su verilecek hatta diğer ürünlerde de durum aynı… İki kereden fazla su yok. İki kereden fazla sulama yapılmayan pamuk üretimi riskli. Umarım çok büyük sıkıntılar yaşamayız ve verimimiz iyi olur ama 2023 için fiyat konusunda umutlu değiliz. Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle olumsuz etkilendik. Bu konuda da desteklemeler çok önemli. Desteklerin artacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.

EKİM ALANLARI KÜÇÜLECEK
Tanyeri şunları söyledi: “Deprem bölgesinde tekstil fabrikalarımız vardı. Fabrikalar da zarar görünce onun da etkisi oldu. Dünya’da da pamuk fiyatı düşük.  Para kazanacak şekilde değil maliyetleri karşılayacak şekilde üretim var. Bu yüzden ekim alanları küçülecek gibi görünüyor. Yüzde 20'lik bir düşüş şu an için kesin... Söke’de 330 ila 350 bin dönüm pamuk ekilirken kuraklık ve fiyat düşüklüğü dolayısıyla bu sene düşüş bekliyoruz”