GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Nisan 2016 Pazar 09:14

Eğitim çınarları Bornova’da buluştu

Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim kurumları olan Köy Enstitüleri, kuruluşunun 76. yılında düzenlenen etkinliklerle anıldı. Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen panelde, günümüzdeki eğitim sisteminin olumsuzlukları ve Köy Enstitüsü sisteminin faydaları katılımcılarla paylaşıldı.

Türk eğitim tarihinde önemli bir devrim yaratan Köy Enstitüleri Bornova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerle anıldı. Panel, sergi, konser ve belgesel gösterimine Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan,  CHP eski Milletvekili Mustafa Gazalcı, Köy Enstitüleri mezunları ve Bornovalılar katıldı.

Etkinlik, Köy Enstitüleri’ndeki müzik eğitiminin simgesi olan mandolin orkestrasının verdiği mini konser ile başladı. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Mandolin Topluluğu’nun seslendirdiği şarkılar katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

EĞİTİM SİSTEMİ TARTIŞILDI
76. Yılında Köy Enstitüleri’nden Günümüze Esintiler adlı panele Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Prof. Dr. Yakup Kepenek, Yard. Doç. Dr. Nilgün Yener, Yard. Doç Dr. Semiha Günal ve Dr. Mithat Vural konuşmacı olarak katıldı. Günümüzdeki eğitim sisteminin aksaklıkları ve Köy Enstitüleri’ndeki bilimsel eğitimin anlatıldığı panelde konuşan Prof. Dr. Kemal Kocabaş, enstitülerin akıl ve bilimin egemenliğini temsil ettiğini ifade ederek “Köy Enstitüleri iş, kültür, spor okuluydu. Aynı zamanda birer üretim merkezi olan bu kurumlar ülkemizde öğretmenlik mesleğine ve düşün dünyamıza sonsuz değer kattı. Köy Enstitüleri, yoksul halk çocuklarının yarattığı bir destandı” şeklinde konuştu.

Panelin ardından Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Geçmişindeki Yarın: Köy Enstitüleri” adlı sergi görücüye çıktı. Enstitülerde verilen çağdaş eğitimin konu edildiği sergi katılımcılar tarafından ilgiyle gezildi. Etkinliklere katılanlara Bornova Belediyesi tarafından, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Yayınları’ndan çıkan “Düziçi Köy Enstitülü Yıllar” ve “Ortaklar Köy Enstitüsü” adlı kitaplar armağan edildi.