GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Ağustos 2022 Salı 08:52

Eğitim alanı otoparka çevrilmişti... Yargıya taşınıyor!

Konak Alsancak’ta eğitim alanını otopark alanına çevrilmesini önünü açan imar planı değişikliğine yaptıkları itiraz Konak Belediyesi Meclisi meclisi tarafından oybirliği ile reddedilen TMMOB Şehir Plancıları Odası plan değişikliğini yargıya taşıyacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Konak 1. Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği doğrultusunda hazırlanan Konak 1.Etap (Alsancak – Kahramanlar Bölgesi) /1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu değişikliği geçtiğimiz aylarda Konak Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilmişti.

Askıya çıkan plan değişikliğine TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi itiraz etmiş ancak Oda’nın itirazları önce İmar-Hukuk Komisyonu tarafından ardından Konak Belediyesi Meclisi tarafından reddedilmişti.  İtirazları reddedilen Oda planları yargıya taşıma kararı aldı. Oda Yönetim Kurulu tarafından alınan kararla açılacak dava ile birlikte planların iptali istenecek.

ODA’NIN İTİRAZ GEREKÇELERİ
Şehir Plancıları Odası planların nüfus artışı öngörmesi nedeniyle 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planına, özel sosyal altyapı alanları açısından Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğine ve Ulaşım Ana Planının kent merkezindeki araç trafiğinin azaltılması ve toplu taşımın önceliklendirilmesine yönelik ana kararına aykırı olması nedeniyle itiraz ediyor.

PARSEL JANTSA’YA AİT
İtiraza konu olan değişiklik ise Konak Alsancak Bölgesi’ndeki plan değişikliğinde 1251 ada 4 parseldeki (son haliyle 5 parsel) “temel eğitim alanı” olarak belirlenen alanın “açık ya da kapalı otopark” olarak değiştirilmesiydi. Plan notu değişikliği otopark alanının yapılmasının önünü açıyor. Parselin sahibi ise Aydın merkezli Jantsa A.Ş.’ye ait NYSA Akaryakıt. TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası söz konusu alana ait 1/5000’lik planları da yargıya taşımıştı.

Oda’nın iptalini talep ettiği plan değişikliği şu şekilde:

05/04/2021 tarihinde onaylanan Konak 1. Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı onama sınırları içerisinde yer alan yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında sosyal alt yapı alanlarında kalan ve yapılanma hakkı bulunan parsellerde, kamu eline geçinceye kadar ilgili Kurumun uygun görüşü alınarak, UKOME Kararı ile uygun görülmesi halinde, imar planındaki gabari ile imar planı ve İmar Yönetmeliğinde belirtilen bahçe mesafelerine ve TAKS'a uygun olarak belirlenen kitle içerisinde kalmak kaydıyla kullanımın gerektirdiği iç yükseklikleri sağlayacak şekilde plandaki kat adedine bağlı kalmaksızın katlı otopark veya açık otopark yapılabilir.