GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Aralık 2020 Pazar 08:35

Eğitim-Sen’den ‘yüz yüze sınav’ yorumu: İptal kararı doğru, ama...

Bakanlığın sorumluluğu öğrenci ve velilere atma eğiliminde olduğunu önesüren Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Beyazadam, "Bu kararda çok büyük eksiklik var. Performans notları adı altındaki sınıf geçmeye esas olan notların, nasıl verileceği belirsizlik içinde. Çocuk teknik imkansızlıklar yüzünden öğretmenine performansını nasıl gösterecek? Bu düşünce, öğrencilerin düşük not almasının önünü açıyor" sözleriyle tepki gösterdi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Yüz yüze eğitim verilemediği halde, yüz yüze sınav yapılması kararının hayata geçirileceğini endişesiyle dün basın açıklaması yapmaya hazırlanan Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam ve arkadaşları, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yaptığı açıklamayla biraz olsun rahatladı. Yüz yüze eğitimin iptal edildiği yönündeki açıklamanın yerinde ve doğru olduğuna dikkat çeken Başkan Beyazadam, "Kararda önemli eksikler var" dedi.

UZAKTAN EĞİTİME KATILAMAYAN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?
Açıklamada, "İlköğretimdeki öğrencilerin sınav notlarının, uzaktan eğitime katılan öğrencilerin katılımlarına ve uzaktan eğitimdeki performanslarına göre notlandırılacağı" bilgisi olduğunu hatırlatan Başkan Beyazadam, "Ancak uzaktan eğitimin olanaklarından yararlanamayan milyonlarca öğrenci var. Onları düşünürsek, bu öğrencilerin ders notlarının, açıklamada yer alan katılım ve performansına göre verilecek olması, çocukların düşük puan alacağına işaret ediyor" diye konuştu. Beyazadam, şu açıklamada bulundu:

DEZAVANTAJLI DURUMDAKİ ÖĞRENCİLER CEZALANDILMIŞ OLUR
"Bakanlık, bu açıklamayı yaptıktan sonra, üzerindeki yükü öğrencilere ve velilere yüklemek istiyor. Oysa uzaktan eğitime katılamamak, öğrencilerimizin sorumluluğu olamaz. Bakanlık, üstündeki yükü öğrencilere, velilere atamaz. Bakanlık, asli görevini yerine getirmeden, çocuklardan performans bekleyemez. Teknik imkanlardan yoksun bu gruptaki öğrenciler, dezavantajları nedeniyle cezalandırılmış da oluyor."

Ortaokul öğrencilerinin yazılı sınavları her ne kadar ertelenmiş olsa da performans notları adı altındaki sınıf geçmeye esas olan notların nasıl verileceğinin belirsizliğinden söz eden Başkan Veysel Beyazadam, sözlerini şöyle sürdürdü:

BAKANLIK SORUNU ÇÖZMEMİŞ, ÖTELEMİŞTİR
"Sendika olarak bizim çözüm önerimiz şöyle: Mevcut mevzuata göre bir öğrencinin sınıf geçme notu belirlenirken, bir dönem notu yeterli oluyor. Pandeminin alt seviyelere ulaşmasıyla, ikinci dönem yapılması muhtemel  olan yüz yüze eğitimden sonraki sınavlar, öğrencilerin sınıf geçme notu olarak yeterlidir. Devletin mevzuatına göre durum böyle. Akılcı politika budur. Geçen yıl da aynısı uygulandı. Öğretmen ve öğrenci karşı karşıya gelmiş oluyor, yüz yüze sınavda. Öğrencisiyle yüz yüze eğitim yapmadan, performans ve proje kapsamında öğretmenin vereceği ödevlendirme, yeterli sayıda öğrenciye ulaşmayacağından, öğretmenin her öğrencisine not verme biçimi askıda kalmış olur, anlamsızlaşır. Bizler Eğitim Sen olarak, okullardaki ders sınavlarına karşı değiliz. Sadece şu anda ölçme ve değerlendirmenin koşullarının sağlıklı olmadığını düşünüyoruz. Bakanlığın açıklamasıyla sorun ortadan kalkmış değildir, aslına alınmıştır, çözüm ötelenmiştir."