GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Ekim 2021 Çarşamba 15:12

Eğitim-Sen'den uyarı: Sistem sürdürülebilir değil!

Eğitim Sen İzmir Şubeleri yüzyüze eğitimin devam etmesi için okullarda alınması gereken önlemleri açıkladı. Ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi çağrısında bulunan Eğitim Sen, havalandırma sistemlerinin hayata geçirilmesi, öğretmen ve yardımcı personel ihtiyacının giderilmesi çağrısını yineledi.

EGEDESONSÖZ- KESK’e bağlı Eğitim Sen İzmir Şubeleri yaptıkları basın açıklaması okulların açılmasının ve yüzyüze eğitimin başlamasının üzerinden geçen bir aylık süreci değerlendirdi. Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube’de gerçekleşen basın toplantısında açıklamayı okuyan Eğitim Sen İzmir Şubeleri Dönem Sözcüsü ve 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin bir aylık süreçte KOVID-19 salgınının etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınmadığını belirtti. 
 
Sendikaların yapmış olduğu çağrıların dikkate alınmadığını ifade eden Özcan  “Okullara ek bütçe sağlanmamış, fiziki altyapı sorunları giderilmemiş, ders saatleri salgın koşullarına göre düzenlenmemiş, derslik sayısı ihtiyaç oranında artırılmamış, öğretmen ve yardımcı hizmetli istihdamındaki eksiklikler giderilmemiştir. Sınıfların düzenli olarak havalandırılması, okul içinde ortak kullanım alanlarının temizliği, bahçe ve açık alan düzenlemelerinin yapılması, öğrenci giriş çıkışlarının düzenlenmesi ve sınıf mevcutlarının azaltılması konusunda ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Nüfus yoğunluğu fazla olan bölgelerde kalabalık sınıf sorunu sürerken, seyreltilmiş eğitim uygulamaları hayata geçirilmemiştir” dedi. 
 
‘DERS SÜRESİ 30 DAKİKAYA DÜŞÜRÜLMELİ’
Ders sürelerinin 30 dakikaya düşürülmesi gerektiğini dile getiren Özcan “Türkiye’deki öğrencilerin önemli bir bölümü kalabalık sınıflarda öğrenim görmektedir. Öğrenci ve öğretmenlerin 40 dakika boyunca yeterince havalandırılmamış sınıflarda maskeli bir şekilde ders işlemesi sağlıksız bir ortam yaratmakta ve bulaş riskini arttırmaktadır. Eğitim emekçileri, öğrencilerimiz ve velilerimiz tarafından ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi talebi yoğun olarak dile getirilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu konudaki haklı talepler doğrultusunda adım atmaya ve ders sürelerini 30 dakikaya indirmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
‘HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ’
Havalandırma sistemlerinin hayata geçirilmesini talep eden Özcan şunları söyledi:

“Okullarımızda havalandırma sistemleri olmadığı gibi pencere sistemleri de düzenli ve sağlıklı bir havalandırmaya uygun değildir. Bu konudaki bütün çağrılarımıza rağmen gerekli çalışmalar başlatılmamıştır. Kış aylarının yaklaşmakta olduğu dikkate alındığında öğrenci ve öğretmenlerimizin sağlıklı bir derslik ortamına kavuşabilmesi önemlidir. Bu konuda acilen çalışma başlatılmalı ve yüz yüze eğitimin devam etmesi riske atılmamalıdır."
 
‘ÖĞRETMEN VE YARDIMCI PERSONEL İHTİYACI GİDERİLMELİ’
Öğretmen ve yardımcı hizmet personel ihtiyacının acilen karşılanması gerektiğini de belirten Özcan “MEB, yıllardır kadrolu yardımcı personel alımı yapmamakta ve ihtiyaçlar İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmelerle geçiştirilmektedir. Yüz yüze eğitimde bir ay geçmiş olmasına rağmen okullarımızın büyük çoğunluğunda yardımcı hizmet personeli ihtiyacı halen giderilmemiştir. Tüm okullarda temizlik görevlisi yardımcı personel hemen göreve başlamalıdır. Kamu hizmetlerinin sürekliliği, düzenliliği ve halka daha nitelikli olarak sunulması için eğitimde her türlü güvencesiz istihdam uygulamasından derhal vazgeçilmeli, herkese kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır” dedi. 
 
‘TEDBİRLERİN ALINMASI ISRARIMIZ DEVAM EDECEK’
Aşı olmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu da hatırlatan Özcan açıklaması şu sözlerle bitirdi: “Öğrencilerimize, velilerimize ve tüm halkımıza karşı duyduğumuz sorumluluk bilinciyle yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güven içinde yürütülebilmesi için tüm tedbirlerin alınması ısrarımız devam edecektir. Bu çabamız yüz yüze eğitimin riske girmemesi ve öğrencilerimizin bir buçuk yıldır yaşadığı kayıpların daha fazla derinleşmemesi içindir. MEB’e sorumluluklarını hatırlatıp tedbirlerin alınmasını sağlamaya çalışmak, salgın nedeniyle kapanmalar yaşansa bile eğitim öğretimin devam edebilmesini sağlayabilmek bizim için en öncelikli sorumluluktur. Eğitim Sen olarak gerek öğrencilerimizin en doğal hakkı olan sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim alması, gerekse eğitim emekçilerinin sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli olan tüm tedbirlerin eksiksiz alınması talebimizi bir kez daha belirtiyor, sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.”