GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
19 Nisan 2023 Çarşamba 10:39

Ege madencileri mutsuz… Sektörü bırakan bırakana!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi düşüşünü değerlendiren EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Madencilik ve Taş Ocakçılığı Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Hakan Ürün, “Orman bedelleri, ruhsat harçları, devletin sektörden aldığı bedeller dünyada örneği olmadığı kadar yüksek. Dolayısıyla çalışan maden sayıları hem de insanlar sektör değiştiriyor. Çevre katliamcısı olarak gösteriliyoruz. Sektördeki insanlar mutsuz” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Şubat'ta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 11,2 azaldı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Madencilik ve Taş Ocakçılığı Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Hakan Ürün, Egedesonsöz’e sektörü değerlendirdi.

Sektörde, ihracatta düşüş yaşandığını kaydeden Ürün,”Dövizin düşük olmasından dolayı yurt dışına fiyat oluşturamıyoruz. İhracatımız düştü çünkü rekabet edemiyoruz. Maliyetler yükseldi ve döviz kuru da bunun gerisinde kalıyor. İhracattaki düşüşün sebebi bu. Sadece bizim sektörümüz de değil. Diğer tüm sektörlerde de durum aynı. Her sektörde ihracat azalıyor” şeklinde konuştu.

'ÇEVRE KATLİAMCISI OLARAK GÖSTERİLİYORUZ'
Madencilik sektöründe devletin aldığı bedellerin çok yüksek olduğunu vurgulayan Ürün, çevre katliamcısı olarak da nitelendirildiklerini belirtti ve bu yüzden çok sayıda ismin sektörü bıraktığını kaydetti.

Başkan Ürün şunları söyledi: Madencilik ile ilgili bedeller çok yüksek. Orman bedelleri, ruhsat harçları, devletin sektörden aldığı bedeller dünyada örneği olmadığı kadar yüksek. Dolayısıyla çalışan maden sayıları hem de insanlar sektör değiştiriyor. Sektördeki insanlar mutsuz. Madenciliği bırakıyorlar. Hem emek yoğun hem  sermaye yoğun bir sektörüz. Kendimizi yeterince ifade edemiyoruz. Çevre katliamcısı olarak gösteriliyoruz. Her şeyin başında madencilik geliyor. Ağaç kesen, çevreyi bozan bizmişiz gibi değerlendiriyorlar. İnsanlar uğraşmak istemiyor. Bu kadar yoğun sermaye ve emek sektörde izinler de çok uzun. Bu baskılardan dolayı sektör kan kaybediyor”