GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
3 Mayıs 2017 Çarşamba 08:37

Ege Bölgesi'nden endişelendiren rakamlar: Deprem çok sigortası az!

Son günlerde art arda depremlerin yaşandığı Ege’de zorunlu deprem sigortasına olan ilginin artmadığı görüldü. Beşik gibi sallanan Manisa’da zorunlu deprem sigortası oranının fay hattının geçmediği Karaman’dan düşük olması dikkat çekiyor.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ – Ege Bölgesi, özellikle Nisan ayının başından itibaren irili ufaklı yüzlerce depreme sahne oldu. Merkezi Manisa’nın Şehzadeler ilçesi olan depremlerin en şiddetlisi 21 Nisan’da 5.1 şiddetinde olurken şehirdeki eski binalarda ve okullarda çatlaklar oluşması endişe yarattı.

Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamalar Manisa ve İzmir’deki sismik hareketliliğinin devam edeceği yönünde olurken vatandaşlar için olası bir depremde can simidi olma özelliği taşıyan zorunlu deprem sigortasına olan ilgi ise merak konusu oldu.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından yayınlanan verilere Türkiye’de bulunun 17 milyon 661 bin 690 konutun 7 milyon 838 bin 485’inde deprem sigortası bulunduğu, diğerlerinde ise bulunmadığı ortaya çıktı.

VATANDAŞLAR RAĞBET ETMİYOR

İzmir'de ise 1 milyon 120 bin 220 binanın 497 bin 004’ünde deprem sigortası yapılırken ortaya çıkan Türkiye ortalamasını geçemedi.

Sarsıntıların gündelik bir hal aldığı Manisa’da ise deprem sigortasına olan ilginin düşük olması ise şaşırttı.

Konutlaşmanın da son derece hızlı olduğu Manisa’da bulunan 309 bin 460 binanın yüzde 37,50’sinde zorunlu deprem sigortası yapıldı. 115 bin 930 konutta zorunlu deprem sigortasının bulunduğu Manisa’da vatandaşların deprem sigortasına rağbet etmediği ortaya çıkarken deprem riski düşük olan birçok ilden daha az evde sigorta yapıldığı görüldü.

Türkiye’de fay hatlarının geçmediği ve deprem riskinin en az olduğu il olan Karaman’da zorunlu deprem sigortası oranının yüzde 37,80 ile Manisa'dan daha yüksek olması dikkat çekti.