GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
5 Eylül 2016 Pazartesi 17:38

Efes’te Avusturya krizi sonrası Türk Kazı Heyeti Başkanı’ndan flaş açıklama!

Bakanlığın Avusturyalıların yaptığı çalışmaları durdurma kararını yorumlayan Türk Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Büyükkolancı, “Süreç gelip geçicidir. Kalındığı yerden çalışmalar devam eder. Arkeoloji ahlakına göre başkasının kendi rızası dışında bıraktığı yere girilmez” dedi.

EGEDESONSÖZ - Avusturya’nın havalimanları başta olmak üzere birçok yerde Türkiye aleyhine propaganda yapmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Avusturyalıların kazılarını durdurdu. Türkiye’de İzmir Selçuk Efes ve Antalya Demre’de yıllardır kazı yapan Avusturyalı heyetlerin elinden kazı alanları alınarak çalışmalara nokta koyulmuştu.

Selçuk’ta Türk heyetinin kazı başkanlığını yapan Ayasuluk Tepesi ve St.Jean Anıtı Kazı Başkanı, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı durumu değerlendirdi. Konu ile ilgili  “geçici bir süreç” vurgusu yapan Büyükkolancı, “Bu alınan karar kazıların yetersiz olduğundan değil siyasi kriz nedeniyle alınmıştır. Bana kalırsa süreç geçici. Daha önce de bu tip şeyleri yaşadık. Büyütüp, üzerine gitmeye gerek yok. Sonuçta Avusturyalıların 100 yılı aşkın süredir orada yaptığı çalışmalar, arşivleri var. Birçok eser kazandırırken yayınlar, makaleler, kitaplar yazdılar. Yaramaz çalışmalar da yapmadılar. Bu açıdan bakıldığında iki ülke arasındaki mesele biraz zaman geçtikten sonra düzelecek ve çalışmalar kaldığı yerden devam edecektir” dedi.

EFES’E YELTENMEYİZ

Arkeoloji literatürü ve ahlakına göre bir heyet ya da kişinin kendi gönül rızası dışında çalışma yaptığı yerden ayrılmasından sonra oraya başkalarının gelmesinin doğru olmadığını ifade eden Büyükkolancı, “Bizim anlayışımıza göre ‘birisi gitti, yerine gelelim’ mantığı doğru değildir. Biz bu anlayışa karşıyız. Selçuk’ta yıllardır kendi yağımız ile kavruluyoruz. Kesinlikle Efes’teki çalışmalarda gözümüz yok. Buradaki kazılara yeltenmeyiz. Sonuçta Türkiye siyasi olarak havalimanı ve diğer krizlerin karşısında elindeki kozu oynadı. Bu da normaldir. Biz çalışma yaptığımız yerlerdeki eserleri teslim ettik. Bir buçuk ay önce kendi açımızdan çalışmaları sonlandırmıştık. Efes bölgesinde bir çalışma düşünmüyoruz” diye konuştu.