GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
21 Ocak 2016 Perşembe 11:31

Edremit'te 'Meci' geleneği yaşatılıyor

Edremit'te düzenlenen Zeytin Hasat Sonu Şenliği'nde, tarla sahibi temsili olarak zeytin işçileri tarafından ağaca bağlanarak Meci (bahşiş ve helalleşme) geleneği sürdürüldü.

Zeytin üreticileriyle vatandaşların bir araya geldiği Zeytin Hasat Sonu Şenliği, dün Edremit Faruk Serpil Parkı'nda gerçekleştirildi. Temsili olarak tarla sahibi zeytin işçileri tarafından ağaca bağlanarak Meci geleneği canlandırıldı. Şenliğe Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, Edremit Cumhuriyet Başsavcısı Şenol Taşkale, CHP Balıkesir İl Başkanı Ender Biçki, CHP Edremit İlçe Başkanı Yusuf Sel ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Zeytin hasadının son gününde düzenlenen şenlik Ticaret Odası önündeki kortej yürüyüşü ile başladı. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk koydu. Zeytin ve zeytinyağının bölgedeki önemine vurgu yapan Başkan Saka, zeytinin sadece kahvaltılarda tüketilen bir gıda ürünü olmadığını belirterek hayatın her alanında var olan bir yaşam tarzını temsil ettiğini dile getirdi. Şenlik sayesinde dünyanın en kaliteli zeytinyağları ve tescilli çizik zeytinleri daha iyi tanıtma fırsatı bulacaklarını söyleyen Saka, "Tarladan sofralarımıza bu ürünü sağlayan üreticinin sorunlarına dikkat çekmeyi amaçladık. En önemli geçim kaynaklarımızın başında yer alan zeytin ve zeytinyağımızın tanıtımını daha iyi bir şekilde yapabilmek için bu yıl bir gün olarak gerçekleştirdiğimiz şenliğimizi önümüzdeki yıllarda birkaç güne yaymak istiyoruz" dedi. 

Bölgenin turizm dışında tarım ve hayvancılık konusunda da önemine dikkat çeken Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, zeytinin bir marka haline getirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. 

Konuşmaların ardından Endüstri Meslek Lisesi kavşağında Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ve Belediye Başkanı Kamil Saka tarafından Zeytin Anıtı'nın açılışı gerçekleştirildi. Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde 'Zeytin karikatürleri' ve 'Ölmez Ağacın İnsanları' konulu sergilerin açılışı yapıldı.(dha)