GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Aralık 2022 Perşembe 08:59

Eczacıların Başkanı Sayılkan: Bu artış ilaçta sorunu çözmez!

İlaçta 7.86 lira olan sabit kurun, yüzde 36,77’lik artışla 10,39 liraya yükseltilmesini değerlendiren İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Kuru bir tık yukarı çekmek, sorunu çözmez. İki ay sonra tekrar başa dönülür. Yeni kur, ülkemizde üretilen ancak piyasada olmayan ilaçları belki raflara taşır ama ithal ilaçların gelmesini sağlamaz. Bu yapılan tedavi değil, pansumandır” açıklamasında bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasına dair kararda değişiklik yapılması hakkında Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazetede yayımlanmasıyla, ilaçta 7.86 lira olan sabit ilaç kuru, yüzde 36,77’lik artışla 10,39 liraya çıkarılmıştı. Bu kararı değerlendiren İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, sabit kurdaki artışın, piyasada bulunmayan ilaçların temini için yeterli olmadığını söyledi.

SAYILKAN: ŞUBAT ZAMMI, İKİ AY ÖNE ÇEKİLDİ; O KADAR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, ilaçtaki sorunun çözümü için çalıştıklarını açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı sabit kurda düzenleme yaptı. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, söz konusu artışla sektördeki sıkıntının bitmediğini hatırlatarak, “Yaşanan sorun, euro kurunun bir miktar, bir tık artırılmasıyla geçiştirilecek bir sorun değil. Ortada ciddi bir sorun var. Yöntem yanlış. Yöntemin değişmesi gerekiyor. Bakanlık, şubat ayında yapacağı zammı iki ay öne çekmiş oldu; hepsi bu kadar” dedi. Yılbaşından sonra tekrar başa dönüleceğini öne süren Başkan Sayılkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

ÜÇ AYDA BİR YAPILACAK ZAMLAR, SORUNU DAHA HIZLI ÇÖZER
“Çok kısa vadede faydalı bir iş çıkmaz buradan. Ancak, birkaç ay rahatlama olabilir. Bugün euro olmuş 19 lira 88 kuruş. Siz ilaçta sabit kuru 7,86’dan 10,30’a çıkarıyorsunuz. Gerçek euro ile sabit kur arasında yine yarı yarıya yakın fark var. İlaç üreticileri, maliyetlerin artışını belgeleyip o oranda, belli aralıklarla, mesela üç ayda bir yüzde 5’lik, yüzde 10’luk zamlar alsa, piyasada ilaç sıkıntısı olmaz. Ancak bakanlık, yılda bir kez zam yaparak bu sorunun çözüleceğini öngörüyor. Bu yanlış bir yaklaşımdır.”

BU YAPILAN TEDAVİ DEĞİL, SADECE PANSUMAN!
Başkan Tuncay Sayılkan, bugün itibariyle piyasada bulunmayan ilaçların, sabit kurdaki artış sonrası kısmen temininin mümkün olabileceğine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:

“ilaçların çok büyük bir bölümünü piyasada, eczanelerde yine bulamayacağız. Hammaddesi ithal olan ancak ülkemizde üretilen ilaçların bir kısmını bulma imkanı olabilir. Ancak yeni sabit kur, ithal ilaçların hiçbirini ülkemize getirmeye yetmez. Yerli ilaçlar da birkaç ay içinde yok olur. Yılbaşında asgari ücrete gelecek zam, ilaç üreticilerinin hesaplarını alt üst edecek ve yeni düzenlenen sabit kurun faydası yine eksi durumuna düşecek. Yani yılbaşından sonra yeni kur, eski kurun da altına gerileyecek. Bu yapılan, olayı geçiştirmek üzere yapılmış bir şeydir. Seçime kadar krizi ötelemekten başka anlamı yok. Tedavi değil bu, pansuman.”