GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
2 Şubat 2024 Cuma 15:02

ESİAD Başkanı Zorlu'dan kadınlar için eşitlik vurgusu: Ekonomik özgürlük birinci adım!

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu 3. İzmir Kadınlar Kongresi’nin ikinci gününde yaptığı konuşmalarda toplumsal dönüşmede dijitalleşmenin önemine dikkat çekerek , “Ülkelerin sürdürülebilir kalkınması, kadınların sanayiden politikaya, teknolojiden sanata özgürce var olabilmesi ile mümkün. Kritik eşik kız çocuklarının eğitime erişebilmesi ve devam edebilmeleridir. Kadının iş gücünde yer alması ve ekonomik özgürlüğe sahip olması ise toplumsal cinsiyet eşitliği için birincil adım” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- 3. İzmir Kadınlar Kongresi’nin ikinci gününde devam ediyor. Programa, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, EGEYDD Yönetim Kurulu Başkanı E. Pınar Kılıç, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İYTE Rektörü Yusuf Baran katıldı.

ULUSAL KONGRE HALİNE GELECEK
3. İzmir Kadınlar Kongresi’nin ikinci gününde BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, öğleden sonraki programın açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. 
Kasalı şöyle konuştu:

Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı kadın devrimi sonrası zaman durdu demek belki abartı olur ama ivmesinin epey düştüğünü de kabul etmemiz gerekiyor. Bizler de BASİFED olarak, Atatürk’ün söylediği ‘Her şey kadının eseridir’ sözünü tersinden yorumlarsak, ‘Kadın olmadan hiçbir şey olmaz’, Kadın sorunu ülkemizin temel alt yapı sorunudur’ tespitlerinden yola çıkarak ve Atatürk’ün, o tarihte İzmir’i seçme gerekçelerinin bugün de geçerli olduğunu görüyor;  Türkiye’de kadınların daha özgür ve görünür olduğu şehrimizin önde gelen bir sivil toplum örgütü olarak; Mustafa Kemal’in bu emanetini, günümüzde sahiplenmeyi hem görev hem de sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Mustafa Kemal’in yaptığı 1. Kadın Kongresi’ni, geçen yıl 2’ncisini 2 Şubat’ta düzenledik. Üçüncüsünü yaptığımız bu kongreyi, ulusal bir kongre haline getirerek her yıl tekrarlayacağız. Anadolu’nun her köşesinden katılan kadınlarımız, bu kongrenin taşıyıcı gücü. Bundan sonra yapacağımız kongreleri, önümüzdeki yıldan başlayarak kuracağımız ulusal düzeydeki bir platformla, sizlerle birlikte planlayacağız” 

DİJİTALLEŞME  KADINLAR İÇİN BİR FIRSAT
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu toplumsal dönüşmede dijitalleşmenin önemine dikkat çekerek , “Ülkelerin sürdürülebilir kalkınması, kadınların sanayiden politikaya, teknolojiden sanata özgürce var olabilmesi ile mümkün. Kritik eşik kız çocuklarının eğitime erişebilmesi ve devam edebilmeleridir. Kadının iş gücünde yer alması ve ekonomik özgürlüğe sahip olması ise toplumsal cinsiyet eşitliği için birincil adım” dedi. 
Zorlu, “Dünyamız hızlı bir değişimden geçerken ve teknoloji devrimi yaşanırken bir diğer yandan temel bazı konularda mücadele edilmesi gerekmekte. 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri bakımından toplumsal cinsiyet eşitliği diğer tüm hedeflerle aynı öneme sahip. Kadına karşı yaklaşımın dünyada yoksulluğa son verilmesi, ekonomik büyüme ve refahın sağlanması, sürdürülebilir şehirler toplumlar açısından geliştirilmesi gerekmektedir.  Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nun son sayısına gör Türkiye yazık ki bir önceki yıla göre 146 ülke arasında 5 sıra gerileyerek 129. olmuştur. Daha geriye düşmemizin ana nedeni kadınların istihdama, siyasete ve karar alma mekanizmalarına katılımının düşük olması. 100 yılı aşan bir süre önce Kadılar Kongresi toplayabilen bir milletin çocukları olarak bu tablonun bize yakışmadığı çok açık. Çıkış yolumuz toplumsal cinsiyet kalıplarının aşılmasından geçmektedir.  Bunun tek çaresi de çağdaş eğitim normlarının tüm ülkede kapsayıcı şekilde uygulanmasıdır. Teknolojinin üretimi ve kullanımının ülkemizde toplumsal cinsiyet açığının en yüksek olduğu alanlardan bir olduğuna dikkat çekiyor ve ESİAD olarak toplumsal dönüşüm için dijitalleşmeyi kadınlar için bir fırsat olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

EN DEĞERLİ ADIM
EGEYDD Yönetim Kurulu Başkanı E. Pınar Kılıç, ise Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı kazanması sürecini aktardı. Kılıç, ”Bilindiği gibi Türk kadını, İstiklâl Savaşı sırasında gerek cephede gerekse cephe gerisinde tüm gücü ile hizmet vermiştir. Cephede erkekle omuz omuza düşmana karşı savaşırken cephe gerisinde de çeşitli faaliyetleri ile savaşa destek vermiştir. Atatürk Türk kadınının bütün bu fedakârlık ve hizmetlerini takdir etmiş ve Cumhuriyetin ilânından itibaren Cumhuriyet öncesi plânladığı ve ifade ettiği gibi kadının sosyal, ekonomik ve siyasal konumunu iyileştirici uygulamalarına başlamıştır. Cumhuriyet’ten önceki son kongre olan Türkiye İktisat Kongresi öncesinde 2 Şubat 1923’te yapılan İzmir Kadınlar Kongresi de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün; Türk Kadınının ikinci sınıf insan konumundan kurtarılmasına yönelik attığı en değerli adımdır” dedi.

İYİ Kİ KADINLAR VAR
Kadının iş dünyasında önemli olduğunu dile getiren Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Kadının işte olduğu her alanda ne kadar fark yarattığını daha titiz ince olduğunu hep gördüm. Kadının olmadığı yerde başarının olmaması imkan dahilinde değil. Grubumuzda çalışan binlerce kişi var yönetim noktalarında kadınların olması bizim en büyük başarımız. İyi ki kadınlar var” dedi.