GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Şubat 2024 Çarşamba 10:25

ESİAD Başkanı Zorlu, ‘İzmir anketi’ni açıkladı: Bürokratik engeller var!

ESİAD İstişare Konseyi Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, İzmir’de iş dünyasının durumu ile ilgili anket hazırladıklarını söyledi. Zorlu, "firma ölçeklerinin yetersizliği, teşviklerin yetersizliği, altyapı sorunları ve nitelikli işgücü gibi sorunların ön sıralarda yer aldığını gördük. Ayrıca, bazı sektörlerde ihtisaslaşma, kümelenmenin yetersizliği, bürokratik engeller ve İzmir’e ulaşımın zor olması sorunları da karşımıza çıktı" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Ege Sanayicileri ve İşinsanları Deneği (ESİAD) 36’nciYüksek İstişare Konseyi Toplantısı yoğun katılım ile start aldı. İlk bölümünde Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Hamza Dağ’ın katıldığı programda konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu dikkat çekici mesajlar verdi.

Sözlerine 31 Mart seçimleri ile başlayan Zorlu, “Seçimler, demokrasilerin en temel koşulu ve vazgeçilemez aracıdır. Ülkemizde yerel seçimlere bir ay kadar zaman kaldı. Bu seçimlerin farklı bir anlamı var. Zira, belediyelerin görevleri hem çok geniş bir yelpazede, hem de doğrudan vatandaşa dokunuyor.  İmar ve kentsel dönüşümden çevre, temizlik ve katı atık hizmetlerine,  Altyapı, su ve kanalizasyondan, şehir trafiğine, Sosyal hizmet ve yardımlardan, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesine yönelik hizmetlere kadar vatandaşların çok farklı alanlardaki ihtiyaçlarını ilgilendiriyor” diye konuştu.

GERÇEKÇİ OLMAYACAKTIR
Krizlerle karşı karşıya olduklarını belirten Zorlu, “Bugün,nasıl bir İzmir görmek istiyoruz? Daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir ve daha kapsayıcı bir kent yaşamı için neler yapılmalı? İzmir’i küresel düzeyde rekabet edebilen, yenilikçi bir kent haline getirecek projeler neler olmalı? İzmir’in geleceği için vizyonumuz nedir? gibi sorulara cevaplar bekleyeceğiz. Tarihi boyunca bir liman kenti olan İzmir, kültürel ve turistik zenginliklerinin yanı sıra çok farklı sektörlerin yarattığı dinamizm ve ticaret hacmiyle ülkemizin dışa açılan en önemli penceresidir. İzmir, ülke olarak dış ticaret açığımızın arttığı bir dönemde, dış ticaret fazlası veren şehirdir. İzmirli olmak isteyenlerin sayısı giderek artmaktadır. İzmir’in sorunlarını ve ihtiyaçlarını konuşurken, ülkemizin hatta dünyanın sorunlarından bağımsız düşünmek gerçekçi olmayacaktır. Dünyamızın içinde bulunduğu dönemde, hem küresel hem de yerel boyutta etkileri görülen ortak sorunlar ve krizlerle karşı karşıyayız. Bu durum, merkezi yönetimlerden belediyelere, özel sektörden vatandaşlara kadar, farklı ölçeklerde çözümler üretilmesini, tedbirler alınmasını gerekli kılıyor. İklim değişikliğinin etkileri açısından dünyanın en hassas ve kırılgan bölgelerinden birinde yaşıyoruz. Bölgemiz ve kentimiz için kuraklık, çölleşme, su kaynaklarının yok olması yanında aşırı yağışlar, seller, orman yangınları artık somut bir gerçeklik. Ancak, İzmir her şeyden önce ciddi deprem riski altında olan bir şehir. Doğal felaketlerle başa çıkabilmenin tek yolu, bilimsel verilere dayanan politikaların etkili biçimde uygulanması. Kentimizin, konutlarımızın, işyerlerimizin, tüm kurum ve kuruluşlarımızın dirençli ve güvenli hale getirilmesi yolunda somut adımlar atılması şart” dedi.

ÖN SIRALARDA YER ALIYOR
İzmir için yaptıkları anketleri değerlendiren Zorlu, “Derneğimiz, 7 yıldır ESİAD Üyelerinin “Türkiye Ekonomisine İlişkin Beklentileri” başlıklı anket çalışması yapıyor. Üyelerimizin, Türkiye ekonomisinin yanı sıra kentimize dair beklentilerini bu anket sayesinde görebiliyoruz.  Şubat ayı başında sonuçlarını açıkladığımız 2024 yılı anketimizde üyelerimize, “İzmir'de öncelik verilmesi gereken üç yatırımı” sorduk. Üyelerimiz, ilk sırada “şehir içi ulaşımı” gösterirken, İkinci ve üçüncü sırayı, “kentsel dönüşüm projeleri” ve “2. Çevreyolu” aldı.  Anketimizde; Limanların geliştirilmesi/kapasite artırımı, ihtisas organize sanayi bölgeleri, tarımsal dönüşüm, İzmir körfez geçişi projesi ve dijital altyapı yatırımları da karşımıza çıktı. Geçen seneden farklı olarak şehir içi ulaşım konusunun üst sıraya yükseldiğini görüyoruz. “2024 yılında İzmir'de hangi sektörlerde yatırım potansiyeli bulunuyor?”sorusunda, geçen sene olduğu gibi enerji sektörü başı çekti. Enerjiyi, sağlık, turizm, gıda ve tarım, bilgi ve iletişim teknolojileri, lojistik ve ulaştırma ile inşaat ve gayrimenkul sektörleri takip etti. Bir önceki yıldan farklı olarak sağlık ve turizm sektörleri üst sıralarda yer aldı. “2024 yılında İzmir'e daha fazla yabancı yatırım çekilmesinin önündeki engeller nelerdir?” sorusuna verilen yanıtlarda da “firma ölçeklerinin yetersizliği, teşviklerin yetersizliği, altyapı sorunları ve nitelikli işgücü gibi sorunların ön sıralarda yer aldığını gördük.  Ayrıca, İlgili sektörlerde ihtisaslaşma, kümelenmenin yetersizliği, bürokratik engeller ve İzmir’e ulaşımın zor olması sorunları da karşımıza çıktı.Bu sene özellikle nitelikli işgücü sorunu yükselişteydi. Anket sonuçlarımızı dikkatlerinize sunarken, İzmir’in Bölge için önemli bir sinerji kaynağı olduğunun altını çizmek istiyorum. Kentin mevcut potansiyelini doğru değerlendirmemiz gerekiyor. Mevcut sorunların ve ihtiyaçların yanında, yakın gelecekte bizi bekleyen olası krizlerle mücadele için çözüm önerilerini bugünden devreye sokmamız tartışmasız çok önemli” dedi.


SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMININ…
Zorlu sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü;

“İzmir’in nüfusu neredeyse 4.5 milyon. İnsan hareketliliğinden kentimiz de etkileniyor. Pandemi ve deprem felaketi sonrası İzmir ve civarına, İstanbul’dan ve deprem bölgesinden gelip yerleşenlerin sayısı arttı. Ayrıca, Anadolu’da yaşayan vatandaşlarımız için de cazibe merkezi durumunda. Yasa dışı göç bakımından da hem hedef hem de geçiş yeri konumunda. İzmir, organize sanayi ve serbest bölgelerinin yanı sıra tarım için bereketli topraklara sahip. Geniş yelpazede fakülteleriyle 9 üniversitesi, 100 Ar-Ge Merkezi, 24 Tasarım Merkezi ve 4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile önemli bir teknoloji ve inovasyon merkezi olmaya aday. İzmir Bilişim Vadisi ve İzQ ortaklığı önemli bir tamamlayıcı unsur teşkil ediyor.  Ek olarak İzmir uluslararası arenada öne çıkan yazılım ve oyun şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Özellikle rüzgar enerjisinde ortaya çıkan kümelenmenin yanı sıra yenilenebilir ve alternatif enerji kaynakları bakımından da ön planda. Kısaca İzmir, başlı başına bir ekosistem oluşturma yolunda hızla ilerliyor. Bu ekosistemi her açından besleyen, ihtiyaçlarına cevap sunacak kent oluşturulması gerekiyor. Bu kapsamda sürdürülebilirlik kavramının anahtar görevi görmesi gerektiğine inanıyorum.”

YAŞAM ŞEKLİMİZİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR
“Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum iş dünyasının uluslararası rekabet gücü için ne kadar önemliyse yaşanabilir kentler için de o kadar önemli. Çünkü artık yaşam şeklimizin değişmesi gerekiyor. Nitekim AB tarafından başlatılan Yeni Avrupa Bauhaus Hareketiyle yeşil dönüşümün yaşam alanlarına yansıması, geniş katılımlı, sürdürülebilir yaşam tarzlarının benimsenmesi, yeşil ve dijital dönüşümün kültür, sanat ve tasarım boyutlarıyla birleştirilmesi hedefleniyor. İzmir’in, AB’nin "İklim Nötr ve Akıllı Şehirler" misyonunu yerine getirmek üzere seçilen 100 öncü şehir arasında yer aldığını hatırlatmak isterim. Sözlerime son vermeden önce, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında “Hedefler için Ortaklıklar” başlıklı SKA 17’ye dikkat çekmek istiyorum. Tüm SKA’ların hayata geçirilmesinde etkili kamu, kamu-özel ve sivil toplum ortaklıkları öngörülüyor.”