GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
24 Mart 2023 Cuma 11:45

Dünya Atletizm Birliği'nden 'trans' sporcu kararı!

Dünya Atletizm Birliği, dün trans birey kadınların ve Rus ile Belaruslu atletlerin yarışmalara katılmasıyla ilgili karar verdi. Trans birey kadınların ‘kadınlar kategorisinde’ yarışmasını yasaklayan Birlik, Rus ve Belaruslu sporcuların Mart 2022’de alınan müsabakalardan men edilme kararının devam ettiğini açıkladı.
Dünya çapında uluslararası atletizm müsabakalarını yöneten İsveç merkezli Dünya Atletizm Birliği dün basın açıklaması yaparak ‘trans birey kadınların’ spor müsabakalarında kadınlar kategorisinde yarışmasını yasakladı. Birlik açıklamasında “Trans birey sporcularla ilgili olarak Konsey, erkek ergenliği geçiren erkekten kadına trans birey (olan) sporcuların 31 Mart 2023 tarihinden itibaren kadınlar Dünya Sıralaması yarışmalarının dışında tutulmasına karar vermiştir” ifadelerini kullandı.

Dünya Atletizm Birliği bu kararı almadan önce 2023 yılının Ocak ve Şubat aylarında insan hakları ve trans birey hakları destekleyen sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere üye federasyonlardan temsilcilerle istişare görüşmeleri yürüttüğünü vurguladı.

Birlik, trans bireylerin spor müsabakalarına kadın kategorisinde katılımı konusunu daha ayrıntılı olarak ele almak için 12 aylık bir Çalışma Grubu kuracağını ifade etti. Dünya Atletizm Birliği Başkanı Sebastian Coe “Bu konuda, önümüzdeki yıllarda kaçınılmaz olarak gelişecek olan fiziksel performans ve erkek avantajına ilişkin bilim bize rehberlik edecektir. Daha fazla kanıt elde edildikçe pozisyonumuzu gözden geçireceğiz, ancak atletizmde kadın kategorisinin bütünlüğünün her şeyden önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

RUS VE BELARUSLU ATLETLERİN DEVAM EDEN DURUMU
Dünya Atletizm Birliğini yöneten Konsey, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Rus ve Belaruslu sporcuların müsabakalardan men edilmesiyle ilgili şu ifadelere yer verdi;

“Dünya Atletizm Konseyi ayrıca Mart 2022'de aldığı, Rus ve Belaruslu atletlerin, destek personelinin, Üye Federasyon yetkililerinin ve bu iki ülkenin vatandaşı olan görevlilerin öngörülebilir gelecekte tüm Dünya Atletizm Serisi etkinliklerinden hariç tutulması kararını da teyit etti.”

Başkan Coe bu konuyla ilgili “Geçtiğimiz yıl Ukrayna'da gördüğümüz ölüm ve yıkım, 185 kadar sporcunun ölümü de dahil olmak üzere, bu konudaki kararlılığımı daha da pekiştirdi” dedi.