GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Nisan 2016 Cuma 09:40

Dündar ve Gül üçüncü kez hakim karşısında!

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül’ün yargılandığı MİT TIR’larıyla ilgili davada, Selam Tevhid dosyasıyla birleştirilme talebi reddedildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen MİT TIR'larıyla ilgili davanın üçüncü duruşmasına sanıklar Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, avukatlarıyla katıldı. Davanın müştekilerini ise avukatları temsil etti. 

Davanın kapalı yapılması kararı uyarınca, duruşmaya sanıkların eşleri ile vekaletname ve yetki belgesi bulunanların dışında kimse alınmadı.

Dosyaya gelen belgelerin okunmasından sonra tanık ifadesi alındı.

BİRLEŞTİRME TALEBİNE RET
Savcı, bu davanın Yargıtay 16. Dairesi'nde görülen ve savcılar ile askerlerin yargılandığı davayla birleştirilmesini istedi.

Savcı esas hakkında mütelaa hazırlamak için süre istedi.
Mahkeme heyeti, dosyanın Selam Tevhid davasıyla birleştirilmesi talebi reddedildi.
CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ile HDP Milletvekili Garo Paylan ve Osman Baydemir, eski CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, DİSK eski Genel Başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler, gazeteci-yazar Hasan Cemal'in de aralarında bulunduğu grup da adliyeye geldi.


DÜNDAR: ONLARIN DAVASINI DAHA ÖNEMSİYORUZ
Duruşma öncesi adliye önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Can Dündar, kendi duruşmaları ile akademisyenlerin yargılamasının aynı güne denk gelmesini "iyi bir tesadüf" olarak değerlendirerek, şunları söyledi: 

"Bugün çok daha güçlüyüz. Tek tek yargılanmak yerine birbirimizin mücadelesine sahip çıkmayı çok önemli buluyorum. O yüzden iki önemli damar, Çağlayan önünde bir araya geldi. Öğretim üyelerimizi alıp, dışarı çıkmaya geldik. Kendimizin davasından onların davasını önemsiyoruz. Öğrencileri, arkadaşları ve barışa inananlarla Silivri'ye gidip, onları çıkaracağız. Böyle ümit ediyorum."

GÜL: AKADEMİSYENLER SERBEST BIRAKILSIN
Medya ve düşünce üzerindeki baskı olduğunu ifade eden Erdem Gül ise tutuklu akademisyenlerin serbest bırakılmasını istedi. 

Tutuksuz yargılamanın devam etmesini talep eden Gül, davanın düşmesi gerektiğini kaydetti.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS TALEBİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme", "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. (ntv/aa/dha)