GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
11 Ağustos 2023 Cuma 10:04

Düğüncülere müjde… Yarım grama alternatif var!

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, yarım gram altının tedavülden kaldırılması ile ilgili açıklama yaptı. Düğünlerde takı takmak isteyen vatandaşları üzen karar için alternatiflerin olduğunu kaydeden Buyrukçu “Vatandaşlarımız, kuyumcularda yarım gram bulamayacaklar ama muadilleri ve kendi bütçesine göre her takıyı bulabilir” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Altından ve pırlantalı altından olan ürünlerin Avrupa Birliği (AB) ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler haricindeki yerlerden ithalatında yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın genelgesine göre rafineriler artık en az 1 gram, en fazla 100 Gram Altın üretebilecek. Yarım gram altın ise tedavülden kaldırılacak. Daha önceki düzenlemede, basılı altınların asgari üretim sınırı 0.5 gram olarak belirlenmişti.

Konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, yeni kanunla birlikte altın ithalatına kota getirildiğini ifade etti. Buyrukçu kota kararı sebebiyle yarım gram altının piyasadan kaldırıldığını da kaydetti.

Başkan Buyrukçu şu ifadeler yer verdi: 

“Yeni kanunla altın ithalatına kota konuldu. Altın ithalatına kota getirilmesi daha çok ihracatçı firmaları yakından ilgilendiriyor. Altın piyasasını çok etkileyecek bir durum olmasa da yarım gram altın dar gelirli vatandaşlarımızın tercih ettiği bir altın çeşidi. Vatandaşlarımız yarım gram bulamayacaklar ama muadilleri kuyumcu esnaflarımızda var. Vatandaşlarımız kendi bütçesine göre her takıyı kuyumcu esnaflarında bulabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu yönde bir karar aldıysa bu karar mutlaka bir alt yapıya dayanıyordur. Biz, önümüzdeki günlerde, bu kanunun içeriği hakkında bilgi edinerek kuyumcular odaları dernekleriyle istişare edip kamuoyunu aydınlatan açıklama yapacağız.  Kanun koyucuların bu kararları alırken ilgili meslek gruplarını da dinlemeleri gerekir”