GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
9 Ağustos 2023 Çarşamba 10:11

Duayen ihracatçı ‘bu ne yaman çelişki’ dedi: Zeytinyağı yasak, zeytin serbest!

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) eski Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağı ihracatının yasaklanması ile iç piyasada zeytin fiyatlarının düşmesinin mümkün olmayacağını kaydederek, “Üretici eğer organize olsa yeri göğü inletir” dedi. Yasak kararının bir-iki firmayı kurtarmak için yapıldığının altını çizen Güreli, zeytinyağı ihracatına yasak konmasına karşın zeytin ihracatının serbest olmasını da eleştirdi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Geçtiğimiz haftalarda bakanlıktan yapılan açıklama kapsamında dökme zeytinyağı ihracatı yasaklandığı duyurulmuştu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği eski başkanı Ali Nedim Güreli, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

BİR-İKİ FİRMAYI KURTARMAK İÇİN YAPILAN UYGULAMA
Bazı firmaların kendilerini kurtarmak adına devletten yardım istediklerini aktaran Güreli, “Bir-iki firmayı kurtarmak için yapılan bir uygulama. Söz konusu firmalar, yurtdışına zeytinyağı satıyorlar. Fiyatlar, yurtdışında çok kısa sürede çok hızlı yükselince taahhütlerini yerine getiremiyorlar. Bu yüzden devlete gidip çözüm arıyorlar. Zincir marketler de anormal fiyatlar koyuyor. Zincir marketler bunu yapmaktan utanmıyor” dedi

İhracat yasağına rağmen fiyatların inmeyeceğini kaydeden Güreli, “Zeytinyağı ihracatı yasak, zeytin serbest… Bunun bir mantığı var mı? Üretici organize değil. Eğer organize olsa yeri göğü inletir. Bu şekilde fiyatlar düşmeyecek” ifadesini kullandı.