GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
23 Temmuz 2024 Salı 18:22

Doğtaş ve Kelebek'in patronundan İzmir'e yatırım hamlesi

Doğtaş ve Kelebek Mobilya markalarını bünyesinde bulunduran Doğanlar Grubu’nun patronu Davut Doğan, İzmir'deki yatırımlarına devam ediyor.

Doğtaş ve Kelebek Mobilya markalarını bünyesinde bulunduran Doğanlar Grubu’nun patronu Davut Doğan, İzmir’de yatırımlarına devam ediyor. Daha önce Bergama Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Harmandalı Katı Atık Tesisi’nde oluşan gazdan elektrik üretim işini alan Grup, bir yandan 230 milyon euroya plastik geri dönüşüm tesisi kurmaya hazırlanırken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 3. ihalesini de aldı.

222 MİLYON LİRA TEKLİF ETTİ
Gruba ait İzmir Doğu Star Elektrik, Büyükşehir’ni Bornova Işıklar Mahallesi’nde belediyeye ait 7.5 dönümlük alanda “Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY)  Hammadde Hazırlama – Enerji Üretim Tesisi’nin Kurulması ve 20 yıl Süre ile İşletilmesi İşi” için çıkılan ihaleyi 222.3 milyon liralık teklifiyle kazandı. Buna göre şirket, her yıl Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 775 bin lira ödeme yapacak. Günlük en az 120 ton kapasiteli olacak tesiste kentteki mobilya, park bahçe ve diğer hacimli atıkların neden olduğu başta görsel olmak üzere tüm çevresel etkilerin kontrol altına alınması hedefleniyor. Tesise gelen atıklar, türlerine uygun bölüm ya da haznelerde depolanacak. Kapalı sistemde işlenecek olan bitkisel meşeili bahçe atıkları, dal-budak atıkları, çim atıkları ve mobilya atıklarından ek yakıt elde edilerek ekonomiye katkı sağlayacak. Bu arada Grup şirketi Bitotrend’in Menderes’teki biyogaz üretim tesisi yatırımı da devam ediyor.

LASTİK - PLASTİK İŞLEME TESİSİNİN AYRINTILARI NETLEŞTİ
Öte yandan, Doğanlar Grubu şirketi Biotrend’in Aliağa’da kuracağı lastik-plastik işleme tesisinin ayrıntıları da netleşti. Biotrend’in Aliağa’da kuracağı tesis, yılda 55 bin ton plastiği geri dönüştürecek. Firma, yatırım için İngiliz Freepoint Eco-Systems International Ltd ile yüzde 50 - yüzde 50 ortaklığı öngören ön protokol anlaşması yaptı. Atık plastiği kimyasal geri dönüşüm yöntemi ile hammaddeye ve atık plastik hammaddesini piroliz yağına dönüştürmeyi öngören proje için 230 milyon dolar yatırım öngörülüyor. (erhangulenc.com)