GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
15 Ocak 2024 Pazartesi 16:21

Doğa harikasının dibine kurulacaktı... Demir perdeye SİT vetosu!

Çandarlı RES Elektrik Üretim Şirketi’nin İzmir’in Dikili ilçesinde açmak istediği güneş enerji santrali, ÇED sahası doğal SİT alanında kaldığı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto yedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir'in Dikili ilçesindeki Merdivenli ve Denizköy mahallelerinde, Çandarlı RES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından hayata geçirilmek istenen ‘Çandarlı Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi’ projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını verdi.

Ancak proje bakanlıktan onay alamadı. Bakanlık projeyi mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle geri çevirdi.

Bakanlık tarafından duyurulan kararda “İlimiz, Dikili İlçesi, Denizköy Mahallesi Mevkiinde Çandarlı RES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Çandarlı Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali İlavesi) (Ana Kaynak:25,70MWm/ 22,95MWe, Yardımcı Kaynak: 22,905 MWm/22,905MWe, Toplam Tesis: 48,605 MWm/ 22,95 MWe) projesine  ilişkin devam eden ÇED süreci  29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2. Fıkrasının a. bendi hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır. 15.01.2024” ifadeleri yer aldı.

KARAGÖL’E KOMŞU OLACAKTI
İzmir-Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi içerisinde de yer alan proje alanı “İzmir Manisa Planlama Bölgesi” 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Tarım Alanı” ve “Orman Vasıflı Alan” statüsüne sahip.  

Proje kapsamında olan 5 türbinden oluşan Çandarlı Rüzgar Enerji Santraline ek olarak Karagöl Göleti’nin yanı başına 1 güneş enerji santrali dikilmesi planlanıyordu.  ÇED sahası aynı zamanda doğal SİT statüsüne de sahipti.