GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Kasım 2022 Salı 10:56

Dikili TDİOSB için Valilikten ‘JES’ vizesi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin katılımı ile temel atma töreni Ağustos ayında gerçekleştirilen Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi için, Dikili TDİOSB Jeotermal Kaynak Arama Sondajı projesinin tanıtım dosyasını hazırlamıştı. Dosyayı inceleyen İzmir Valiliği proje için ‘ÇED gerekli değil’ raporu verdi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Avrupa ve Türkiye’nin en büyük topraksız, tam otomasyonlu, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan tarımsal sanayi kümelenmesi olması hedeflenen Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin temel atma töreni Ağustos ayında gerçekleştirilmişti.

İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası işbirliğiyle hayata geçirilecek olan projenin temel atma törenine; Türkiye Cumhuriyeti son Başbakanı AK Parti Genel Başkanvekili, İzmir Milletvekili, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım ve Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin yanı sıra, AK Parti’li ve CHP’li Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları katılmıştı.

DOSYA SUNULMUŞTU
Temel atımı sonrası bir yandan da JES için çalışmaların sürdüğü Dikili TDİOSB’de jes arama sondajı için proje tanıtım dosyası hazırlandı. Yaklaşık olarak 1 milyon 460 bin TL’ye mal olması beklenen proje kapsamında Jeotermal kaynak aranması (1000±200 m derinlikte) işleminde Rotary (Döner) Sondaj yöntemi kullanılacak olup, baskı (yük) altında dönen bir matkabın kesici dişleri aracılığıyla formasyonu parçalaması sonucu oluşan formasyon parçalarının bir dolaşım sıvısı (çamur veya su) ile dışarı atılması ile faaliyet gerçekleştirileceği belirtildi.

VALİLİKTEN ONAY
Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi tarafından yapılması planlanan 7 Adet Jeotermal Kaynak Arama Sondajı ve 18,7 MWt Termal Enerji Kullanımı projesi ile ilgili olarak Bakanlığa sunulan PTD Dosyası incelenmesi sonucu; Jeotermal Kaynak Arama Sondajı ve 18,7 MWt Termal Enerji Kullanımı projesi'ne Valilikçe 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verildiği belirtildi.