GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Ekim 2016 Salı 14:50

Dev tıbbi ‘krizle’ yola çıkıyor: 10 yıllık ihale kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Menemen’de geçmiş yıllarda katı atık bertaraf tesisi alanı olarak kullanılan bölgede tıbbi atık tesisi inşaatı ve bertarafı için ihale kararı aldı. 10 yıl süreyle işletilmesi beklenen tesise Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin sert tepki gösterdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Menemen Belediyesi’ni karşı karşıya getiren katı atık bertaraf tesisinin ardından şimdi de tıbbi atık tesisi krizi çıktı.

Sınırların genişlemesi ve kentin Kuzey’inde bir katı atık bertaraf tesisi yapmak için çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı’ndaki alanın kapasitesinin dolmasıyla birlikte ibreyi Menemen Ahıhıdır Mahallesi’nde geçmiş yıllarda katı atık ayrıştırma tesisine çevirmişti. Bu bölgede Karşıyaka Yamanlar’a yapmayı düşündüğü yeni katı atık bertaraf tesisinden önce katı atık bertaraf tesisi yapmayı planlayan Büyükşehir, açılan davalar ve halkın tepkisi nedeniyle çalışmaları iptal etmişti.

Büyükşehir, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun göreve geldiği ilk yıllarda Menemen’de önce ilçe belediyesi yetkisinde bulunan tesisi yetki kendisine geçtiği için 57 milyon TL’ye satın almıştı. Büyükşehir’den önce tesisi Ajans İzmir, aylık 2 bin 500 TL’ye kiralamış, daha sonra Ali Büge’nin ortağı olduğu Gediz Green Line Şirketi’ne devretmişti.

Büyükşehir’in yetki ve sorumluluğunda bulunan alana katı atık bertaraf tesisi yapılamayınca şimdi de tıbbi atık tesisi yapılması kararı alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi,  Menemen Ahıhıdır Mahallesi 576 ada 1 parselde bulunan yerde "Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi İnşası, Tıbbi Atıkların Kaynakta Ayrı Toplanması, Taşınması, Sterilizasyonu, Nihai Bertaraf Tesislerine Taşınması ve Tesislerin 10 yıl Süreyle İşletilmesi İşi'nin Kapalı Teklif Usulü ile ihale edilerek yaptırılması için ilana çıkılmasına karar verdi. Büyükşehir encümeni işlemlerle ilgili resmi kararı alırken ihalenin ise önümüzdeki günlerde yapılacağı öğrenildi.

SERT TEPKİ
Büyükşehir’in tıbbi atık tesisi olarak çalıştıracağı alana Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin tepki gösterdi. Şahin, sulama birliği ve ziraat odasının bölgede çöp tesisi ya da atık ile ilgili bir işlem yapılmaması için dava açtığını söyledi. Şahin, “Buraya önce katı atık bertaraf tesisi yapacaklardı. Bizim için kötü bir durumdu. Şimdi tıbbi atık tesisi yapılacak. Bu beterin beteri var demektir. Böyle bir mantık olmaz. Burası tarım alanlarının tam ortasında kalıyor. Herkes karşı çıkıyor. Biz de kesinlikle istemiyoruz. Etrafında sulama kanalları olan, sızıntı riski yüksek bir yerde böyle bir tesis yapılır mı?” dedi.

İNSAN YAŞAMINDAN ÖNEMLİ Mİ?
Karara şiddetle karşı olduklarını belirten Başkan Şahin, “Büyükşehir belediye başkanı yetki ve sorumluluk kendisine geçtiği için parasını ödeyip aldığı eski tesis alanı ve yer için “o kadar para verdim” diyebilir. Bu durum bizi ilgilendirmiyor. Yamanlar’a nasıl katı atık bertaraf tesisi yapma kararı alındıysa yanına da tıbbi atık tesisi yapılsın. Bu alan belediyeninse başka bir iş için kullanılsın. Tarımın merkezinde ürün kurutma tesisi, salça fabrikası, turşu kurma tesisleri olabilir. Tarımla ilgili her şeye destek veririz. Ama tıbbi atığın karşısında dururuz. Herkes bunu böyle bilsin.  Para ve verilen ücret insan yaşamından önemli mi? Bu tesise o kadar para harcayınca geri mi kazanılacak? Başka yerde, dağ başında, tarım alanına uzak bir yer kamulaştırsanız 1-2 milyon TL’ye yaparsınız. Niye tıbbi atık tesisini ilçenin göbeğine getiriyorsunuz? Biz insan yaşamının değerini hiçbir zaman para ile ölçmedik” diye konuştu.