GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
27 Nisan 2024 Cumartesi 09:37

Denize sıfır tarihi tesis vitrinde!

İzmir’in turistik bölgelerinden Urla’daki denize sıfır tarihi tesis bir kez daha Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı. Askıya çıkan imar planları ile birlikte alanın statüsü sosyal tesisten ticaret ve turizm alanına çevrilmişti.

EGEDESONSÖZ – İl Özel İdareleri’nin kapatılmasının ardından Maliye Hazinesi’ne devredilen Urla’da deniz manzaralı resmi tesisle yeniden vitrinde.

Geçmişte Vilayetler Birliği’ne ait olup, sonrasında İzmir İl Özel İdaresi tarafından satın alınan Urla Zeytinalanı Mahallesi’ndeki yaklaşık 23 dönüm büyüklüğünde olan dev arazi üzerindeki tesislerle birlikte Özelleştirme İdaresi tarafından bir kez daha satışa çıkarıldı.

İki parselden oluşan tesisin satış ihaleleri 22 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Özelleştirme İdaresi, 20 bin 310 metrekare büyüklüğündeki 4706 ada 3 parsel için 15 milyon TL teminat bedeli isterken 3 bin 969 metrekare büyüklüğündeki 4539 ada 3 parselin 3/4 hissesi için 1,5 milyon TL teminat bedeli istedi. 

İhale kapalı zarf yöntemi ile pazarlık usulü gerçekleştirilecek. İhale teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma sureti ile sonuçlandırılacak.

PLANI DEĞİŞTİRİLMİŞTİ
2018 yılında askıya çıkan planlarla birlikte alan kamu yararı vasfından çıkarılarak ticari yatırımlara açılmıştı.  Eğitim ve konaklama tesislerinin yerine alışveriş merkezi, otel ve rezidans yapılmasının önünü açılmıştı.



BİNANIN TARİHİ HAKKINDA
Yaşar Neng Lisesi binası, 1993 yılında Vilayetler Hizmet Birliği tarafından yapıldı. 1994 yılında 232 milyar (bin) lira bedelle İzmir Özel İdaresi’ne satılan bina, 1996’da okula dönüştürülmüştü. 1997 yılına kadar 1 yıl süreyle “Yaşar Neng Özel Lisesi” adıyla kullanılan bina, Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün “Güçlendirme gerektirir” raporu üzerine 1997 yılında boşaltılmıştı. 2002 yılında engelli üretim merkezi yapılmak istenmiş, ancak proje verimli bulunmayarak iptal edilmişti. Milli takımlar kampı yapılması için 2004’te 15 yıllığına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne devredilen tesis, çivi bile çakılmayınca geri alınmış, yıllarca kimsenin el atmadığı, camları ve doğramaları kırılan binanın son olarak bakımsızlık yüzünden çatısı da tamamen uçmuştu. İl Özel İdaresi, 2011 yılında araziyi huzurevi yapılması amacıyla 25 yıllığına bedelsiz tahsis etmek istemiş, bu girişimler de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 2014 yılında yayınlanan Bütünşehir Yasası sonrasında kapatılan İl Özel İdaresi’nin taşınmazları arasında yer alan mülk, daha sonra tartışmalı şekilde Hazine’ye devredilmişti. Arazi son olarak İçişleri Bakanlığı tarafından ilçe kaymakamlığına lojman alanı olarak tahsis edilmişti. Kendine ait arıtma tesisine dahi sahip olan binadan deniz kenarına altgeçit ve özel plajı da bulunmakta. Okul olarak da kullanılan 3 katlı ve 24 odalı binanın bahçesinde çift daireli 15 bağımsız motel binası, yüzme havuzu ve yazlık kafeterya da yer almakta. Dönemin parasıyla 10 trilyon lira harcanarak yapılan bina ve çevresindeki yapıların güçlendirilmesi için Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün 2005’te hazırladığı raporda yenileme çalışmalarının yine o günün parasıyla 4 trilyon lira tutacağını belirtilmiş ve tadilat çalışmasından vazgeçilmişti