GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Nisan 2022 Salı 10:57

Denetim komisyonu raporunda belirtildi: Borç 290 milyona dayandı!

Menderes Belediyesi’nin bir yıllık mali harcamalarını inceleyen denetim komisyonu raporunu sundu. AK Partili üyelerin hazırladığı şerh raporunda, “Belediyemizin 2021 yılı sonu itibarı ile borçları, şirketler dahil yaklaşık 290 milyon TL civarındadır. Üç  yılın sonunda belediyenin borcu 2 kat artmıştır” ifadelerine yer verildi.

EGEDESONSÖZ- Menderes Belediyesi’nin 2021 yılı mali harcamalarının incelendiği denetim komisyonu çalışması tamamlandı. CHP’li Fatma Ekicioğlu, Amine Çiçek, Fatma Makas ile AK Partili Cemil Az ve Halis Macit’in imzalarıyla meclise sunulan raporda birçok konu ayrıntılı olarak yer aldı.

AK Parti’nin yazdığı “şerh raporunda” belediyenin mali durumuna ilişkin tespitler anlatıldı. Raporda, “Muhalif komisyon üyeleri olarak ulaştığımız belgeler ve edindiğimiz bilgiler kısıtlı olmuştur. Bu bilgilere göre belediyemizin 2021 yılı sonu itibarı ile  borçları, belediye şirketlerinin borçları dahil yaklaşık 290 (trilyon) milyon TL civarındadır. 3 yılın sonunda belediyenin borcu 2 misli artmıştır” denildi.

İhaleler, alım satımlar ve gayrimenkullerin değerlendirilmesi konularının da işlendiği raporda şu tespitler yer aldı:

“3 yılda 420 bin metrekareden fazla arsa, tarla, arazi, dükkanlar, evler gibi belediye malları satılmıştır. Bu satışlardan elde edilen gelirler bu günün parası ile yaklaşık 900 milyon TL’ye denk gelmesine rağmen, aradan gecen zamanda ciddiye alınacak hiçbir yatırım ve iş yapılmadan para tüketilmiştir. Ayrıca bu kadar belediye malları yok edilmiş, borcumuz 2 misli artmıştır. Paraların büyük kısmı reklam, broşür, tanıtım, promosyon, konser, yedek parça alımları, kırtasiye harcamalarına gitmiştir.

Araç kiralama ihalelerinin yanında, doğrudan temin yöntemiyle yapılan harcamalarda ,alım satımlarda yasal sınırların dışına çıkılmıştır. 2020 yılında 3.869.890.00 olması gereken miktar. 7.696.508.90 olarak aşılmıştır. Sayıştay raporunda ikaz edilmiş belediyemiz tenkit edilmiş olmasına rağmen 2021 yılında 1.961.500.00 TL olan limitimiz çok fazla miktarda aşılarak 6.028.611.73 TL olarak gerçekleşmiştir. Usulsüzlük yapılmıştır. Açık ihaleler yapılmayarak rekabet koşulları sağlanmamıştır.

Belediyemizin kesin gideri 162 milyon 753 bin TL’ dir. Gelirimiz ise 135 milyon 273 bin TL’dir. 2021 yılında 27milyon 480 bin TL Belediyemiz açık vermiştir. Bu açık vermeden anlaşılan da alım satımların sağlıksız ve gereksiz yapılmakta olduğunun net göstergesidir. Menderes halkı sorumluluklarını Belediyeye karşı yerine getirmiştir 150 milyon TL tahakkukun 136 milyon TL’si tüm sıkıntılarına rağmen ödenmiştir.

Belediyeye olan borçlarını vatandaşlarımız disiplinli şekilde ödemişlerdir. Vatandaşlarımızın kamu malları satılmış paraları ile hizmet ve yatırım yapılmamış, belediyenin borcu iki misli artmıştır. Bu duruma göre belediyenin malları, mülkleri satılarak bitiriliyor fakat borçları artıyor, Belediyenin kasasında parası yok. Çok kötüye giden bir yönetim var. Pideciye 155 bin lira pide parası ödeniyor ama ‘pideler cenaze evlerine yollandı’ deniyor. Üç günde bir hemşerimiz rahmetli olsa 2021 yılında 125 cenaze olmuştur. Pandemi günlerinde böyle kalabalıklar hiç olmadı.

Mandalina tanıtımı ve festival diye yapılan harcamalar 1 milyon TL den fazladır. Bu parayı doğrudan mandalina üreticilere verseydik çok daha yararlı bir iş yapılırdı.

Her birime, her müdürlüğe ihtiyaçtan fazla araçlar kiralanıyor. Bu araçların yedek parça ve lastik giderleri ilgili firmalara ait olmasına rağmen 3 milyon 150 bin TL yedek parça ve lastik harcamaları yapılmıştır. Ortada bir üretim ve yapılan bir iş yokken akaryakıt giderleri de yükselmiştir”

GELİRLER ARTTIRILMALIDIR
Öte yandan CHP’li meclis üyelerinin de imzasının bulunduğu ana rapor kısmında ise belediyenin 69 memur, 13 sözleşmeli personel ve 66 kadrolu işçiyle çalıştığı ifade edilirken şirketlerdeki personel sayısına değinilmedi. İdarenin gelirinin geçen yıla göre yaklaşık 6 milyon TL arttığı vurgulanırken gelir getirici faaliyetlerin artmasına yönelik çalışmalar yapılması, kira ödemeleri için gerekli icra takiplerinin hızlandırılması gibi önerilerde bulunuldu.