GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Ocak 2022 Cuma 16:48

Demirtaş’tan satış tepkisi: 1 milyara da satsanız böyle yer bulamazsınız!

Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti, Tıp Fakültesi Hastanesi arsa ve inşaatıyla ilgili ihalede 260 milyon lira veren Rahmi Koç’a satılması kararını onayladı. İZTO geçmiş dönem Başkanı Ekrem Demirtaş, bu paranın, arsa ve inşaat maliyetinin 350-400 milyon lira aralığında olduğunu belirtti, “1 milyar liraya da satılsa, aynı özelikte ve güzellikte bir yer bulamazsınız” dedi

EGEDESONSÖZ – İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi hastanesi arsasının, üzerinde bulunan inşaatlarla birlikte satışında bir gelişme daha yaşandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti, bugün yaptığı toplantıda, söz konusu yerin ihale sonucu, 260 milyon lira karşılığında ünlü işadamı Rahmi Koç’a satma kararını onayladı. Bu karar, Mütevelli Heyeti’nin geçmiş dönem Başkanı Ekrem Demirtaş’ın tepkisine yol açtı. Demirtaş, 205 milyon liranın daha önce kamuoyuna telaffuz edildiğini, 260 milyon liralık yeni rakamın da arsa ve inşaat maliyetinin çok altında kaldığını, hastanenin yapılmasını ve satıştan acilen vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

ARSA VE İNŞAATIN MALİYET DEĞERİ SADECE 350-400 MİLYON LİRADIR
Arsa değerinin en az 200 milyon lira, inşaat değerinin de en az 150 milyon lira olduğunu belirten Ekrem Demirtaş, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu yerin, bu konumdaki bir hastane inşaatının emsalsiz ve bulunamaz olduğu ortaya çıkmıştır. Verilen 260 milyon lira verilen rakam, o yerin gerçek değeri değildir. Aslında şu anda arsanın güncel değerleme ve inşaatın bugünkü maliyet fiyatlarına taşınmasıyla buranın 350-400 milyon lira arasında fiyatın olması gerekir. Ama sattığınız rakam ne olursa olsun, 1 milyar liraya da verseniz, aynı konumda, aynı özellikte ve güzellikte bir hastane yapacak yer bulmanıza imkan yok. Bu nedenle satış fiyatı ne olursa olsun, orasının satılması yanlıştır. Kaldı ki, burada okuyan tıp fakültesinde okuyan, sağlıkla ilgili fakülte ve yüksekokullarda okuyan çocukları düşünmek lazım.”

TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNE KARŞI NAMUS SÖZÜM VAR
Tıp fakültesi öğrencilerine, 2023 Ekim’ine kadar bir hastane yapma imkanı olmadığının altını çizen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu andaki yasal duruma göre, tıp fakültesi YÖK tarafından kapatılır ve öğrenciler devlet okullarına dağıtılır. Böyle bir şeyi düşünmek dahi istemiyorum. Yapılması gereken, bu inşaatın ve satılmaması yönündedir. Bu konuda yasal girişimlerim devam ediyor. Son noktaya kadar devam edeceğim. Burada amacım, kendimi tatmin etmek değildir. Tıp fakültesini tercih eden öğrenci ve ailelere karşı sorumluluğumdur, namus sözüm ve yerine getirilmesi gereken bir konudur. Ben söz verdim, hastane burada olacak diye. Bu nedenle aileler çocuklarımı bizim üniversitemize getirdiler. Devlet okularına dağıtılmalarına gönlüm razı değil. Travma yaşamalarını istemiyorum. YÖK’ün bu işe bir an önce el koyması gerekiyor.”

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKMASA DA HUKUKİ MÜCADELEM SÜRECEK
Ekrem Demirtaş, Mütevelli Heyeti’nin satışa onay vermesinin yasallığı konusunda ise şu açıklamayı yaptı:

“Yürütmeyi durdurma kararı henüz verilmedi. Mahkeme, üniversiteden bu konuda bilgi, belge istedi. 10 gün içinde vermek zorundalar. Mahkeme, belgeleri inceledikten üç beş gün içinde karara bağlar. Şu anda yasal olarak Mütevelli Heyetinin satışı onaylamasında, satışın yapılmasında bir engel yok; yürütmeyi durdurma kararı olmadığı için. Ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirse, o satış da yok olur. Diyelim ki yürütmeyi durdurma kararı çıkmadı. Benim yasal girişimlerim devam edecek. Sonuna kadar gideceğim. Bu satış, son derece yanlıştır. Güzelbahçe kampüsünü yapmak uğruna, hastane yerini satmak gaflettir, üniversitenin geleceğine ihanettir.”