GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Haziran 2016 Çarşamba 09:21

Demirtaş: Yeni ekonomi paketi umut veriyor

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında 5 Haziran’daki toplantısında alınan kararların ve yeni paketi değerlendirdi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki 5 Haziran’daki ilk toplantısında alınan kararları iş dünyası olarak memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.  EKK toplantısından,  "küresel ekonomik durgunluk riskine" karşı 16 maddelik bir plan çıktığını belirten Demirtaş, “Her şeyden önce yeni Başbakanımızın hemen EKK’yı toplayarak bu kararları alması, ekonominin artık siyasetin gölgesinden çıkıp, tekrar gündemin ilk maddesi olacağını gösteriyor ki uzun zamandır bunu söylüyorduk. Çok önemli kararlar alındığını görüyoruz. Ekonomi yönetimimiz, ABD Merkez Bankası'nın 14-15 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştireceği toplantının etkileri yakından izlemesi, olası faiz artışına ve küresel belirsizliklere karşı eylem planı hazırlanması bize güven veriyor. ” dedi.

ÜRETİM VE İHRACATA DESTEK

Cumhurbaşkanlığı ile etkili bir koordinasyon mekanizması oluşturulmasının da istikrar ve ekonomideki güven ortamı açısından önemli olduğunu belirten Demirtaş, çek Kanunu başta olmak üzere reel sektörün beklentileri takvime bağlandığını söyledi.  Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonucu ortaya çıkan 16 aşamalı paketin ülkemizin 2016 yılı ekonomi politikasına yön vereceğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

“Paketteki % 4,5’lik büyüme hedefine ulaşabilmek için üretim ve ihracat stratejimizin mevcut ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç var.  Bu anlamda özellikle üretim ve ihracatı destek paketinin hayata geçirilmesi kararı alınması bizim için çok önemli. Şirket kuruluşları başta olmak üzere pek çok alanda iş dünyasının yüklerini azaltıcı kararlar alınması, işadamlarımıza nefes aldıracaktır. Yatırımcının önünde engel olan damga vergisinin kaldırılmasını destekliyoruz. Yanı sıra iş dünyasına rahat bir nefes aldıracak köklü bir vergi reformu yapılmasını talep ediyoruz.

Sanayi 4.0’a geçiş için üretim ve sanayi altyapısının değişmesine ihtiyacımız var.  Bu konuda kararlar alınması, kaldıraç etkisi yaratacak üretim alanlarında yatırımın teşvik edilmesi ekonomiye büyük hareket getirecektir. Teknoparklara 2023 yılına kadar getirilen teşvikler meyvesini verdi. Vermeye de devam ediyor. Ancak OSB’lerin de desteklenmesi bu noktada önem taşıyor. İzmir’de hala tabela OSB’si olan OSB’ler var. Bunların dolması, yenilerinin kurulabilmesi ve ihtisas OSB’lerinin faaliyete geçmesi için mevcut yatırım teşvik politikalarının acilen gözden geçirilmesi düşüncesindeyiz. İllere göre değil, ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyine göre teşvik paketinin oluşturulması gerekmektedir.

Karekodlu çek düzenlemesi de son derece önemli. Hepimizin bildiği gibi bugün çekin piyasada itibarı kalmadı. Özellikle çek ile ticaret yapan bir çok üyemiz var, bir çoğunun tahsilat sorunları yaşadığını biliyoruz. Bu nedenle, pakette yer alan “çeki keşide edenin o güne kadar yaptığı ödeme performansının görülmesi”ne yönelik düzenleme çeke kaybettiği itibarını geri kazandıracaktır.

Türkiye’de bir ürünü ilk defa üreten ve ihraç ederek döviz kazandıran, başarılı iş adamlarımızın yurt dışına çıkışlarını kolaylaştıracak yeşil pasaport verilmesine yönelik bir düzenleme yapılması son derece önemlidir. Çünkü ihracatçılarımızın dünyanın dört bir yanına dağılarak bakir pazarlar keşfetmesi için vize sorunu ile uğraşmamaları gerekmektedir.

Finansman olmadan yatırım, büyüme ve istihdamın olması mümkün değildir. Bu nedenle, kaliteli ve uygun maliyetli finansmana hızlı erişim sağlanmalı. Faiz indiriminin devamı gelmeli. Alınan kararlarda olduğu gibi faiz politikaları güçlü büyüme ve üretime destek vermeli. Sonuç olarak bu paket, iş dünyasına güven veren ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayan pek çok düzenlemeyi içeriyor. Bizim de iş dünyası olarak bundan sonra daha fazla büyüme için daha fazla üretmemiz, daha fazla çalışmamız gerekiyor.”